Hlavní obsah

Číňané umějí ovládat mozek na dálku, zatím holubí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Zajímavý objev si připsali čínští vědci, kteří tvrdí, že pomocí implantátů do holubích mozků mohou na dálku ovládat směr letu těchto ptáků. Ve zprávě agentury Nová Čína se píše, že stimulace vyvolané voperovanými mikroelektrodami řeknou opeřencům, kam mají letět.

Článek

Vědci ze střediska pro výzkum robotických technologií univerzity v Šan-tungu uvádějí, že jejich elektrody mohou opeřencům dávat příkazy, zda mají letět doleva nebo doprava, nahoru či dolů. "Implantáty stimulují různé oblasti v mozku holubů v závislosti na signálech vysílaných vědci přes počítač a nutí tyto ptáky vyhovět jejich příkazům," popsala agentura fungování vynálezu.

"Je to svého druhu první úspěšný pokus na holubech na světě," prohlásil vedoucí výzkumného centra Su Süe-čcheng. Týmu jeho spolupracovníků se před dvěma lety údajně podařil podobný experiment i na myších.

Vědci prý nyní doufají, že se jim jejich vynález podaří uplatnit v praxi. Podle agentury Reuters však neupřesnili, jaké praktické využití by si pro dálkovou kontrolu mozku představovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám