Hlavní obsah

Čínští dělníci měsíc a půl natírali lom nazeleno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠANGHAJ

Čínské úřady investovaly na 60 000 dolarů, aby nechaly nazeleno natřít nepoužívaný lom ve vesnici Lin-chua v jihozápadní Číně. Sedm mužů touto prací strávilo 45 dní. Místní obyvatelé se však ptají: proč?

Článek

Někteří vesničané se domnívají, že úředníci okresu Fu-min, jejichž kancelář se nachází přímo naproti vytěžené hoře, se tímto způsobem snažili změnit feng-šuej, tedy dosáhnout podle staré čínské víry větší harmonie okolního prostředí, a tím i maximálního zdravotního a finančního prospěchu.

Jiní spekulují o tom, že se jednalo o neobvyklý pokus podpořit "zeleň" v oblasti v souladu s výzvami k větší ekologické uvědomělosti. Kdyby se ovšem stejná částka vynaložila na výsadbu skutečných rostlin, mohlo být rekultivováno daleko větší území, dodávají.

Hora Lao-šou, která se nyní pyšní umělým zeleným nátěrem, byla využívána k těžbě kamene více než dvě desetiletí, ale nedávno byl lom uzavřen po stížnostech na přílišný hluk a prašnost.

Podobné zkrášlování přírodní krajiny není v Číně překvapující. V Pekingu byly kupříkladu natřeny zelenou barvou některé zahnědlé trávníky ve snaze přesvědčit zahraniční inspektory, že Čína je skutečně ideální pořadatelskou zemí pro letní olympijské hry v roce 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám