Hlavní obsah

Stařík zachránil vnuka ze sevření anakondy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAO PAULO

Ze smrtícího sevření anakondy vysvobodil v Brazílii svého vnuka šestašedesátiletý muž. Kameny a nožem útočil na obrovského hada přibližně půl hodiny, až plaz svoji kořist pustil, napsala ve čtvrtek agentura AP.

Článek

"Když jsem viděl, jak had stahuje smyčku kolem krku mého vnuka, myslel jsem, že je to konec. Bylo to trýznivé. Jen se mi ho podařilo na jedné straně odtáhnout, hned zaútočil z druhého konce," popisoval Joaquim Pereira nevšední zážitek.

Incident se stal přibližně 400 kilometrů severozápadně od Sao Paula v městečku Cosmorama, kde si osmiletý Mateus hrál na ranči svého dědečka s kamarády. Asi pětimetrový škrtič jej napadl, povalil na zem a začal se kolem něho ovíjet. Ostatní chlapci mezitím běželi pro pomoc. Mateusův děd pak svedl s vetřelcem vítězný souboj.

"(Anakonda) mě dokonce i několikrát kousla," vyprávěl hoch televizní stanici Globo poté, co opustil nemocnici, kde mu tržná zranění na hrudníku sešili 21 stehy. Barvitě rovněž popisoval, jak se ho had pokoušel udusit. Brazilská televize později přinesla záběry mrtvého hada, který údajně vážil kolem 35 kilogramů.

Anakondy v přírodě dorůstají délky až devíti metrů a váží kolem 250 kilogramů; dožívají se třiceti let. Nepatří mezi jedovaté druhy hadů, ale kolem své oběti se obtáčejí a stahují sevření tak dlouho, dokud se cíl jejich útoku neudusí. Žijí v povodí Amazonky a Orinoka a živí se kajmany, rybami, želvami a různými savci. Na člověka prý útočí jen vzácně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám