Hlavní obsah

V Americe zavřeli znásilněnou dívku do vězení

Právo, fer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Když jednadvacetiletá studentka přišla oznámit na policejní stanici ve floridské Tampě, že byla znásilněna odpoledne na tamním ostrůvku Gasparilla, stalo se nečekané. Byla uvězněna. A nejen to, dozorkyně, která měla službu, znemožnila uvězněné studentce, jejíž jméno nesmí být zveřejněno, vzít si antikoncepční pilulku, aby v důsledku znásilnění neotěhotněla.

Článek

Dozorkyně totiž, jak řekl právník dívky,  jakékoli prostředky proti otěhotnění z náboženských důvodů odmítá.

Důvod zatčení oběti znásilnění: policie tvrdí, že dívka nezaplatila pokutu za krádež, jíž se údajně měla dopustit před čtyřmi roky v samoobsluze. Jelikož však v té době byla dítě, žádný záznam v trestním restříku nemá. Dívka popírá, že by pokuta nebyla zaplacena.

Oběť znásilnění zůstala ve vězení dva dny, propuštěna byla, až když se o případu dozvěděla místní média a spustila poprask. Místo činu šli kriminalisté ohledat až s jednodenním zpožděním, teprve v pondělí s ní policisté nakreslili přibližný portrét útočníka, který zůstává na svobodě.  Teprve v pondělí si také směla konečně vzít požadovanou pilulku.

Její právník neobviňuje žádného policistu z přečinu. "Není obětí konkrétní osoby. Je obětí systému. Když se jedná s obětí znásilnění, je s ní třeba zacházet aspoň trochu humánně," říká advokát Vic Moore. Policista, který vyšetřování řídil, byl po skandálu v médiích postaven mimo službu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám