Hlavní obsah

Svět vybíral nejhorší zvuk, vyhrálo zvracení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Zvuk zvracení porazil tvrdou konkurenci v podobě zvuku zubařské vrtačky, plačících dětí, škrábání nehtů po tabuli nebo akustické vazby mikrofonu a stal se v celosvětovém hlasování asi miliónů lidí na celém světě oficiálním nejhorším zvukem planety. Výzkum zorganizovala britská univerzita v Salfordu u Manchesteru.

Článek

Výzkum, jehož výsledky si může každý poslechnout na adrese www.sound101.org, řídil profesor Trevor Cox. Jeho smyslem podle něj bylo pomoci firmám, které se nějak zabývají akustikou, aby poznaly názory veřejnosti. "Zajímá mne, proč se lidé otřásají při některých zvucích, ale jiné jim nevadí," řekl profesor. Podle jeho názoru analýza výsledků ankety popírá tezi, že lidé jsou prostě "biologicky naprogramováni" nenávidět některé zvuky. Zřejmě se k tomu přidávají i některé kulturní prvky.

Výzkum zjistil, že ženy 25 ze 34 zvuků odsoudily výrazněji než muži. Jednou z výjimek byl zvuk skupiny plačících dětí, který byl odpornější mužům než ženám. "Je možné, že ženy si na tento zvuk zvykly," komentoval to Cox. Příliš vysvětlování asi nepotřebuje zjištění, že zvuk zubařské vrtačky je nejodpornější dětem do deseti let a lidem mezi čtyřicítkou a padesátkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám