Hlavní obsah

Nejurážlivější výraz roku 2006: kambodžský doplněk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANAHEIM

Americká jazyková společnost vybírala významná slova roku 2006. Cena za "nejurážlivější" výraz putuje slovnímu spojení "kambodžský doplněk", jímž byl označen adoptovaný syn Angeliny Jolie, který je z Kambodže. Výraz již obrovské množství lidí přejalo jako urážku pro nepotřebné věci.

Foto: Profimedia.cz

Kambodža přišla k urážlivému výrazu jako slepý k houslím.

Článek

Kambodžský doplněk však není celkovým vítězem vyhlašování. Nejvýznamnějším novým výrazem roku 2006 se stalo dle televize CNN slovo "zplutovaný" (Plutoed). Americká jazyková společnost (ADS) definovala výraz "to pluto" - zplutovat - jako: "Degradovat či znehodnotit někoho nebo něco, tak jako se to stalo bývalé planetě Pluto, když Mezinárodní astronomický svaz rozhodl, že nadále nesplňuje definici planety."

Bývalá planeta ale měla při pátečním hlasování v kalifornském Anaheimu těžké soupeře. Slovo "zplutovaný" nakonec zvítězilo ve finále s výrazem "klimatický kanár", jenž je definován jako "organismus nebo druh, jehož špatný zdravotní stav či klesající počet naznačují blížící se ekologickou katastrofu".

Stejně jako mnohá vyhlašování cen i ADS oznamuje vítěze v řadě kategorií. Jako "nejzbytečnější" slovo se do záznamů dostalo "SuriKat" - předpokládaná přezdívka malé Suri, dcery hollywoodského hvězdného páru Tom Cruise a Katie Holmesová.

A v kategorii "největší eufemismus" zvítězilo slovo "waterboarding" definované jako "vyšetřovací technika, při níž je vyslýchaný znehybněn a potápěn do vody, aby se cítil, jako když se topí".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám