Hlavní obsah

V Londýně vyrábějí snubní prsteny z vlastních kostí

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Podle biblického výkladu stvořil Bůh Evu z kousku Adamova žebra. Tímto příběhem se nechali inspirovat vědci a umělci z Londýna, kteří vytvořili prsteny z kostí snoubenců. Dvojice si tak na svatbě vymění kousek sama sebe. Experti vypěstovali speciální laboratorní technikou kostní kultury, které pak výtvarníci přetvořili ve šperky.

Článek

Vědci odebrali kostní buňky ze zubů moudrosti, v laboratoři je pak ve zkumavce vyživovali a následně umístili na podkladový materiál, který se nazývá biosklo. To je speciální bioaktivní keramická hmota, která napodobuje svou strukturou pravou kost.

Do projektu se zapojilo pět párů dobrovolníků. Prvními jsou Harriet Harrissová a Matt Harrison, kteří své prsteníky na svatbě ozdobí vlastními kostmi. "Když nad tím chvíli přemýšlíte, je to jako slonovina, ale mnohem etičtější, a ten materiál nebyl vlastně nikdy skutečně částí Harriet, pouze byl vypěstován z několika jejích buněk," prohlásil po převzetí šperku Matt Harrison.

Prsteny jsou pouze doprovodnou akcí podstatného kroku ve výzkumu pěstování kostní hmoty. Lékaři doufají, že se jim v budoucnosti podaří touto technikou získávat kosti, které by mohli poskytovat nemocných s rakovinou nebo komplikovanými zlomeninami.

Výstava biošperků z lidských kostí je k vidění v londýnské nemocnici Guy´s and St Thomas´ Hospital.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám