Hlavní obsah

Vesnice používá k osvětlení obří zrcadlo

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MILÁN

Zní to jako příběh z pohádkové říše. Když v severoitalské vesnici Viganella přijde podzim, do údolí mezi vrcholky Alp se za celý den nedostane ani na chvíli slunce. Tahle depresivní tma trvá tři měsíce, ale místní lidé mezi své domy přeci jen paprsky přivést dokáží. Vyrobili si speciální obří zrcadlo, jímž sluneční svit vedou z vrcholku hory hluboko do údolí.

Článek

V obci žije 197 většinou starších občanů, vesnička je téměř zahrabaná v úzkém údolí Antrona na sever od Turínu. Obecní zastupitelé nechali vyrobit ocelový plát vysoký pět a široký osm metrů, který helikoptéra vynese na zvolené místo v horách.

"Každý rok nám sem po dobu 83 dní nesvítí vůbec slunce. Trvá to od 11. listopadu do 2. února," tvrdí starosta obce Pierfranco Midali.

Zrcadlo váží více než tunu, místo nalezne na vrcholku hory Colma mezi porosty borovic v nadmořské výšce 3600 m n. m. Zařízení je opatřeno motorem řízeným počítačem, který otáčí plochou zrcadla tak, aby paprsky odrážela dolů do údolí. Osvětlovat bude vesničku minimálně šest hodin denně.

Výrobce zrcadla zaručuje, že přečká spolehlivě i ty nejsilnější poryvy větru a sněhových bouří a vydrží fungovat třicet let. Cena byla odhadnuta na 2,8 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám