"Nejraději piju vodu, vína jen trochu, třeba do vody, suchého," přiznal po prezentaci této publikace v Domě knihy na Václavském náměstí v Praze.

Nebylo se ale co divit, ačkoli si přítomní mohli ochutnat špičková vína, byla bohužel nevychlazená  a mizerně servírovaná, takže opravdového labužníka jistě brzy přešla chuť. Nešlo však o sommeliérskou událost, a tak nemohly být splněny všechny detaily profesionální ochutnávky. 

Malá oslava se konala pouhé čtyři dny poté, co v Karlínském divadle byla pokřtěna kniha podobného charakteru a téměř shodného jména - nazvaná tentokrát Malá encyklopedie českých a moravských vín. Tu sestavil Branko Černý - a zajímavé je, že vydání obou knih sponzoroval Vinařský fond ČR.

Encyklopedie jsou obsahově diametrálně odlišné

Nová encyklopedie je bohatě ilustrovaná, jde o výpravné dílo kolektivu autorů a jistě poslouží jako zdroj informací o historii pěstování vinné révy, jejích odrůdách a jejím šlechtění třeba studentům Vysoké školy zemědělské.

Malá encyklopedie je útlý svazeček, který dobře poslouží při nákupu vína stejně tak dobře nákupčím obchodních řetězců a majitelům vinoték, tak i milovníkům dobrého pití, kteří chtějí vyzkoušet špičková česká vína a nekupovat při tom zajíce v pytli. Čtenář se v ní dočte o více než osmi stovkách českých a moravských produktů, které jsou na trhu. Dozví se kolik je v nich alkoholu, jak jejich kvalitu hodnotí znalci a zjistí alespoň orientačně i jejich cenu.