Hlavní obsah

Dušek vypil vína pouhý doušek

Právo, Jaroslav Höfer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Herec Jaroslav Dušek si na sebe vzal ve čtvrtek úkol, který mu příliš nesedl. Jako moderátor totiž vedl setkání při příležitosti představení prestižního ocenění, které kniha a její autoři spolu s nakladateli získali od Mezinárodní organizace révy a vína se sídlem v Paříži. Z vinné číše si Dušek ale pouze usrkl.

Článek

"Nejraději piju vodu, vína jen trochu, třeba do vody, suchého," přiznal po prezentaci této publikace v Domě knihy na Václavském náměstí v Praze.

Nebylo se ale co divit, ačkoli si přítomní mohli ochutnat špičková vína, byla bohužel nevychlazená  a mizerně servírovaná, takže opravdového labužníka jistě brzy přešla chuť. Nešlo však o sommeliérskou událost, a tak nemohly být splněny všechny detaily profesionální ochutnávky. 

Malá oslava se konala pouhé čtyři dny poté, co v Karlínském divadle byla pokřtěna kniha podobného charakteru a téměř shodného jména - nazvaná tentokrát Malá encyklopedie českých a moravských vín. Tu sestavil Branko Černý - a zajímavé je, že vydání obou knih sponzoroval Vinařský fond ČR.

Encyklopedie jsou obsahově diametrálně odlišné

Nová encyklopedie je bohatě ilustrovaná, jde o výpravné dílo kolektivu autorů a jistě poslouží jako zdroj informací o historii pěstování vinné révy, jejích odrůdách a jejím šlechtění třeba studentům Vysoké školy zemědělské.

Malá encyklopedie je útlý svazeček, který dobře poslouží při nákupu vína stejně tak dobře nákupčím obchodních řetězců a majitelům vinoték, tak i milovníkům dobrého pití, kteří chtějí vyzkoušet špičková česká vína a nekupovat při tom zajíce v pytli. Čtenář se v ní dočte o více než osmi stovkách českých a moravských produktů, které jsou na trhu. Dozví se kolik je v nich alkoholu, jak jejich kvalitu hodnotí znalci a zjistí alespoň orientačně i jejich cenu.  

Reklama

Související články

Jaroslav Dušek a "jeho" pět žen

Tajemná novinka pražského klubu Lávka Čtyři polohy a jedna Vesna bude mít premiéru 25. června. Hlavní role ztvární Nataša Burgerová, Iveta Dušková, Jitka...

Výběr článků

Načítám