Hlavní obsah

Ženy na pracovišti zvyšují v mužích ochotu pomáhat doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži pracující v ryze jednopohlavním kolektivu mají velmi zpátečnické způsoby s ohledem na pomoc v domácnosti. Nechtějí o úklidu, nákupech a vaření většinou ani slyšet. Naopak pánové zaměstnaní v kolektivu, v němž je spousta žen, pomáhají v domácnosti ochotněji.

Foto: Profimedia.cz

Když žena pracuje v mužském kolektivu, míra práce v domácnosti u ní výrazně klesá.

Článek

Muži pracující se ženami si totiž uvědomí, že i ženy musejí v zaměstnání vynaložit stejné úsilí a že po příchodu domů je péče o domácnost prací navíc.

„Ale platí to také naopak. Když ženy pracují v tradičních ženských povoláních obklopeny jen ženami, pak tráví prací v domácnosti mnohem více času než jejich muži. Zatímco když žena pracuje v mužském kolektivu, míra práce v domácnosti u ní výrazně klesá a její muž s chodem domova pomáhá mnohem víc,“ tvrdí socioložka Elizabeht Aura McClintocková z University of Notre Dame v Indianě.

Podle ní pohlavně různorodý kolektiv pomáhá ženám vyjednávat se svými partnery a prosadit si svou, tedy že o práce v domácnosti je třeba se dělit stejnou měrou

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám