Hlavní obsah

Zdravotně postižení - nevyužitý zdroj na trhu práce

Novinky, kil

Podle průzkumu společnosti ManpowerGroup má každá pátá firma problém najít vhodného zaměstnance s potřebným profilem. Vzhledem ke klesající nezaměstnanosti a stále většímu počtu otevřených pracovních pozic, bude i nadále těžké najít ty pravé zaměstnance. Přitom nedoceněným zdrojem pracovních sil jsou osoby zdravotně postižené (OZP), které mnohdy disponují zajímavými schopnostmi a dovednostmi

Foto: Profimedia.cz

Podniky s více než pětadvaceti pracovníky mají ze zákona povinnost zdravotně postižené zaměstnávat.

Článek

Zkušenosti se zaměstnáváním OZP má v České republice jen malá část firem, ačkoli podniky s více než pětadvaceti pracovníky mají ze zákona povinnost zdravotně postižené zaměstnávat.

Iracionální obavy přetrvávají

“Na trhu práce máme velkou, doposud málo využitou, skupinu motivovaných pracovníků se zdravotním handicapem. Ačkoli se od devadesátých let v jejich integraci do společnosti udělalo mnohé, podle mého názoru je to stále málo. O problematice využití OZP vedeme diskuse s firmami a často se setkáváme s mnohdy iracionálními obavami z jejich zaměstnávání,” vysvětluje Jaroslava Rezlerová, ředitelka ManpowerGroup.

Firmy, které to zkusily, si je chválí

Většina firem, které v současnosti zaměstnávají zdravotně postižené, se shoduje v tom, že získaly maximálně motivované a loajální zaměstnance, kteří jsou v mnoha ohledech přínosem. Pomáhají například utvářet pracovní a sociální klima ve společnosti a firmy díky nim také uspoří za odvody do státního rozpočtu.

Chce to pevnou vůli

V uplynulých dnech byla předána ocenění zdravotně postiženým v soutěži Nadačního fondu pro zaměstnávání osob se zdravotním postižením (NFOZP). Jeden z nich, Miloslav Kodeš, prodělal v mládí těžkou mozkovou příhodu, a i když by mohl zůstat v invalidním důchodu, vrátil se do pracovního života a neustále bojuje o to, aby se zlepšoval. Firma TPCA mu vyšla vstříc a umožnila mu pracovat na pozici v lakovně odpovídající jeho zdravotnímu stavu. Všem handicapovaným, kteří se snaží najít práci a stále se jim to nedaří, Miroslav Kodeš vzkazuje: „Přeji všem především pevnou vůli a silnou víru ve své schopnosti. Určitě se to nakonec podaří.”

Hranice je tenká

Hranice mezi zdravým pracovníkem a člověkem po nenadálém úrazu či nemoci je velmi tenká. “Nikdo z nás neví, co bude zítra. Nedat příležitost zdravotně postiženému člověku dnes znamená, že zítra ji nemusíme dostat my,” připomíná Hana Potměšilová, ředitelka NFOZP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám