Hlavní obsah

Zaměstnanci v automobilovém průmyslu si polepšili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Průměrná mzda v tuzemských automobilkách za první pololetí roku vzrostla o sedm procent na 26 056 Kč. Zároveň byla o 14 procent vyšší než průměr v ČR. Uvedlo to Sdružení automobilového průmyslu.

Článek

Nárůst mezd pracovníků v autoprůmyslu byl letos zhruba o jeden procentní bod vyšší než ve stejném období loni. Výraznější růst nad úroveň inflace nebyl podle ředitele sdružení Antonína Šípka možný zejména kvůli posilování koruny, růstu ceny energií, vstupních materiálů a ropných produktů.

Průměrná mzda v dělnických profesích v automobilových firmách překročila 22 000 Kč, což je o tři procenta pod celorepublikovou průměrnou mzdou. V dělnických profesích je ve firmách sdružení zaměstnáno více než 98 000 osob. U ostatních pracovníků firem je pak průměrná mzda 38 931 Kč.

Nejvyšší průměrný plat mají zaměstnanci automobilových firem ve Středočeském kraji, kde berou 30 767 korun, naopak nejnižší je na Karlovarsku, kde dosahuje jen 19 810 Kč.

Jaký bude vývoj

„Je důležité, aby vývoj mezd příliš nezrychloval a nepodporoval vyšší inflaci. ČNB by tak mohla udržet úrokové míry na stávající úrovni, případně je ještě snížit. To by mělo pozitivní vliv na vývoj kurzu koruny. Přiměřený vývoj mezd, klesající inflace a oslabující koruna by přispěly k tomu, že zpomalení růstu ekonomiky nebude tak velké. Může tak být zachován dosavadní pozitivní vývoj zaměstnanosti,” dodal prezident sdružení Martin Jahn.

Počet lidí pracujících v členských firmách Sdružení automobilového průmyslu se od začátku roku zvýšil o dvě procenta na 128 528 zaměstnanců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám