Hlavní obsah

Nejvíce vydělávají zaměstnanci bank, v průměru třikrát víc než ostatní Češi

PRAHA

Průměrný plat zaměstnance banky v ČR je téměř třikrát vyšší než průměrná mzda v celé ekonomice. Zatímco v prvním letošním čtvrtletí se celostátní průměr zvýšil na 22 531 korun, v českých bankách a stavebních spořitelnách pobírali zaměstnanci v průměru 62 071 korun měsíčně. Vyplývá to z údajů ČSÚ.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zaměstnanci bank dlouhodobě vedou v žebříčku českých mezd.

Článek

Proti celostátnímu průměru však mzdy v bankách rostly o 2,5 procenta pomaleji. Jak ale upozorňuje ČSÚ, jde o přepočtené mzdy, kdy se například zkrácené úvazky nebo vedlejší zaměstnávaní přepočítávají na plnou pracovní dobu. Obor finančního zprostředkování, kam spadají i banky, vede v žebříčku mezd dlouhodobě.

Bankám a stavebním spořitelnám se v prvním čtvrtletí dařilo. Jejich celkový hrubý zisk vzrostl o téměř pětinu na 15,6 miliardy korun. Jejich celkové výnosy představovaly téměř 57 miliard a celkové náklady 41,4 miliardy korun.

Banky navíc nabíraly nové zaměstnance. Dohromady jich zaměstnávaly téměř 40 000, tedy o zhruba 2000 víc než o rok dříve. Ještě v letech 2004 a 2005 banky zaměstnance naopak propouštěly. Ke konci roku 2005 zaměstnávaly o zhruba 3500 lidí méně než nyní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám