Hlavní obsah

Zaměstnanci obchodního řetězce Tesco pohrozili protesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Protestními akcemi pohrozili další odboráři společnosti Tesco Stores ČR, která patří mezi největší obchodní řetězce v Česku. Někteří odboráři Teska již v pátek vyhlásili stávkovou pohotovost, protože se jim nelíbí, že v obchodech Tesco nyní pracuje málo lidí.

Článek

Zaměstnanci prodejen tak prý nestíhají zvládat nápor zákazníků, kterých s blížícími se vánočními svátky bude ještě přibývat. Vedení společnosti Tesco Stores ČR bude s odboráři jednat.

Tiskový mluvčí podnikového výboru Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) při společnosti Tesco Stores ČR Milan Matušík řekl, že odboráři by měli s vedením firmy o situaci v tomto obchodním řetězci jednat v pondělí 20. října. "Pokud nedojde k přijatelné dohodě obou stran, nelze vyloučit vyvolání protestních akcí. Směr a intenzitu určí výsledek jednání," uvedl Matušík.

Podnikový výbor podle Matušíka sdružuje 26 z 27 odborových organizací, které u společnosti Tesco Stores ČR působí. Na konci října by se pak v Praze měli sejít zástupci zaměstnanců obchodů Tesco v Česku, Maďarsku a na Slovensku s vedením britských odborů Teska.

Odbory jsou zajedno

Situaci ve společnosti Tesco Stores ČR kritizuje také 27. odborová organizace, která v pátek vyhlásila stávkovou pohotovost. "Nedokážeme pochopit politiku společnosti, kdy v období předvánočních nákupů snižuje stavy zaměstnanců, ruší dohody o pracovní činnosti, brigádníky a na provozech zůstává pouze kritický stav zaměstnanců, kteří jsou nuceni pracovat na pokladnách a jiných obsluhovaných odděleních, aniž by to bylo jejich náplní práce," uvedl předseda této odborové organizace Ivan Předinský.    

Co na to Tesco?

Mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Eva Karasová k celému případu řekla, že další odborové organizace se od stávkové pohotovosti distancovaly.Odmítla, že by společnost Tesco snižovala počty pracovníků. "V předvánočním čase dokončujeme přípravu na toto nejnáročnější období v roce. Snažíme se řídit pracovní hodiny našich zaměstnanců a využít je v posledních dvou měsících roku. To mohlo vyvolat mylný dojem o nižším počtu zaměstnanců na provozovnách nyní," podotkla.

Tesco podle Karasové bude naopak počet zaměstnanců zvyšovat kvůli novým prodejnám i předvánočnímu náporu zákazníků. "Budeme přijímat lidi na poloviční úvazek i na brigády," uvedla Karasová. Před vánočními svátky budou v obchodech pomáhat také zaměstnanci centrály společnosti Tesco.    

Odboráři chtějí jednat

Odboráři podle Předinského chtějí jednat s vedením společnosti Tesco Stores ČR o zvýšení počtu pracovníků. "Jsme ochotni čekat maximálně týden. Poté bychom v první fázi uspořádali protestní demonstraci před centrálou společnosti, anebo v jednotlivých provozovnách," uvedl v sobotu Předinský.

Společnost Tesco Stores ČR vstoupila na tuzemský trh v roce 1996 a nyní v tuzemsku provozuje 56 hypermarketů, 33 supermarketů, pět obchodů Tesco Expres, šest obchodních domů a 16 čerpacích stanic. Tesco v Česku zaměstnává 13 700 pracovníků. Na loňském žebříčku největších tuzemských obchodníků se Tesco dělilo o druhé a třetí místo se společností Ahold. 

Reklama

Související články

Sklářští odboráři chtějí demonstrovat

Odborový svaz pracovníků průmyslu skla a porcelánu chce 23. října od 11:00 demonstrovat před úřadem vlády. Důvodem jsou mzdy sklářů z uzavřených skláren Sklo...

Výběr článků

Načítám