Hlavní obsah

Zaměstnanci by nejvíc ocenili 13. plat, firmy jej ale nabízejí zřídka

Právo, kil

Sehnat schopné zaměstnance představuje pro firmy čím dál větší problém. Aktuálně už tři ze čtyř českých firem hlásí nedostatek uchazečů na vypsané pozice. Lidé by navíc chtěli, aby daná společnost mezi svými benefity rozhodně nabízela i třináctý plat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokud srovnáme současnou situaci s dobou před třemi lety, celkem 70 procent podniků obsazuje nyní volná místa hůře než dříve. Potvrzuje to studie výzkumné agentury NMS Market Research mezi HR řediteli malých, středních i velkých podniků.

Nejméně se Čechům chce do velkých podniků, problém sehnat pracovníky hlásí dokonce 86 procent firem s více než 500 zaměstnanci. Naopak nejlépe se na poli lidských zdrojů (HR) daří malým firmám do stovky zaměstnanců, mezi nimi hlásí problém s náborem „jen“ 56 procent.

Časté změny práce

Společnosti trápí rovněž vysoká fluktuace (častá změna práce), potýká se s ní pětina firem. Hlavní příčinou jsou vysoké mzdové nároky. Dvě třetiny uchazečů mají vyšší platová očekávání a vzhledem k situaci na trhu práce jim více než 60 procent firem vychází raději vstříc.

S nabídkou benefitů se firmy podle dotázaných HR ředitelů většinou trefují.

Co by však lidé nejvíce ocenili, ale firmy to nabízejí jen zřídka, je 13. plat.

Reklama

Související články

Práce z domova může zvyšovat produktivitu

Práce na dálku, tedy z domova či kdekoli mimo pracoviště, zvyšuje úroveň produktivity tím, že nabízí lidem žádanou změnu prostředí. Z nejnovějšího výzkumu,...

Podniky zápasí s nedostatkem odborníků

Nabízejí perspektivní zaměstnání, slušný plat i jedinečné výhody, přesto však musejí využívat skoro detektivní metody, aby našly vhodného kandidáta. Firmy na...

Výběr článků

Načítám