Hlavní obsah

Za poslední rok přišlo do ČR za prací 65 000 cizinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za poslední rok přišlo do Česka víc než 65 000 pracovníků ze zahraničí. Zatímco na konci loňského května v ČR mělo zaměstnání 202 704 cizinců, letos jich bylo 267 972. Jen za letošek práci v zemi našlo zhruba 27 500 lidí z ciziny. Nejrychleji přibylo zaměstnanců z Vietnamu. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnilo ministerstvo práce.

Článek

Nejvíc zahraničních pracovníků pochází ze Slovenska, Ukrajiny a Polska. Slováci ale začínají o místo v ČR pomalu ztrácet zájem. Zatímco za prvních pět loňských měsíců jich přišly víc než 3000, letos to bylo ani ne 500 lidí.

Poláků pak letos ubylo o více než 600. O místo v ČR ale stojí Ukrajinci. Na konci května jich podniky v zemi zaměstnávaly téměř 70 600. Za letošek jich tak přišlo kolem 9000. Za stejnou dobu loni to byla zhruba polovina.

Pracovní povolení mělo na konci května celkem 110 065 cizinců. Nejvíc jich pocházelo právě z Ukrajiny. Druhou příčku obsadili Vietnamci. Celkem jich v ČR mělo zaměstnání 14 999. Za poslední rok se tak jejich počet zvýšil 11,5 krát. Jen letos jich do Česka přišlo téměř 9600. Pracovníků z Vietnamu tak přibývá v ČR nejrychleji.

Reklama

Související články

Cizinci tvoří v ČR čtyři procenta obyvatel

Cizinců je v Česku rok od roku více. V současné době už tvoří podle Českého statistického úřadu téměř čtyři procenta obyvatel Česka. Na konci loňského roku...

Cizinců pracujících v ČR stále přibývá

Cizinců, kteří pracují v tuzemských firmách, neustále přibývá. Největší pracovní koncentrace cizinců je v Praze, kde rozhodně nejde jen o dělnické...

Výběr článků

Načítám