Hlavní obsah

Za "nelegály" dostali zaměstnavatelé na Mostecku menší pokuty než před rokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

Mostecký úřad práce uložil loni zaměstnavatelům pokuty celkem 1,14 miliónu korun, což je výrazně méně než v roce 2008, kdy za přestupky zaplatili 2,64 milónu. Kontroloři odhalili nelegální zaměstnání u 32 firem a podnikatelů a 66 zaměstnanců. Předloni porušilo zákon 35 firem a 138 pracovníků. Informoval o tom ředitel úřadu práce Oldřich Malý.

Článek

Důvodem poklesu jsou podle něj zejména změny u takzvaného nekolidujícího zaměstnání, které umožňuje přivýdělek klientům úřadu práce. "Zatímco dříve museli klienti nahlásit na úřadě nástup do tohoto typu zaměstnání den před podpisem pracovní smlouvy, nyní už na to mají osm dní po podpisu smlouvy. Ze zákona zmizel i maximální počet 20 odpracovaných hodin v týdnu, nyní není omezen. Prokázat porušení zákona je tak velmi obtížné," uvedl.

Kromě práce na černo kontroloři zjistili i případy zprostředkování zaměstnání bez povolení, neplnění povinnosti zaměstnávat osoby se zdravotním postižením či pochybení v činnosti agentury práce.

Při nelegální práci kontroloři loni přistihli 27 cizinců, 15 Ukrajinců a 12 Vietnamců. V roce 2008 odhalili jen deset cizinců pracujících na černo. Na Mostecku pracuje podle Malého do 200 cizinců.

Kvůli nelegální práci úřad v minulém roce vyřadil z evidence pět uchazečů o zaměstnání, dalších 39 lidí ztratilo nárok na podporu v nezaměstnanosti. Neoznámili, že pracují.

Firmám a podnikatelům může úřad práce uložit za zaměstnávání bez pracovní smlouvy či povolení k práci pokutu až pět milionů korun, občan vykonávající nelegální práci zaplatí maximálně 10.000 korun.

Mostecko vykazovalo až do závěru loňského roku nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi. Na konci ledna dosáhla 17 procent, bez práce bylo 10.119 mužů a žen v produktivním věku. Hůře na tom byl jen severomoravský okres Jeseník a také Znojemsko a Hodonínsko na jihu Moravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám