Hlavní obsah

Za dobrou prací jsou lidé ochotní cestovat

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř polovina (43 procent) dotázaných lidí uvedla, že by dojížděla nebo se přestěhovala za prací do zahraničí, dalších 45 procent je ochotno dojíždět na menší či větší vzdálenost, případně se stěhovat. Vyplývá to z průzkumu, který pro své návštěvníky uspořádal na přelomu roku (v prosinci a lednu) pracovní server Profesia.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

V menších městech není ochota dojíždět za prací příliš velká, ale na venkově lidem často nic jiného nezbývá. Ilustrační foto

Článek

Ochota lidí cestovat za prací je u nás tradičně nízká. S růstem nezaměstnanosti v letech 2010–2013 sice trochu stoupla, ale lze očekávat, že v současné době, kdy je lidí na trhu práce nedostatek, zase bude klesat.

Unikátní situace je v příhraničí s Německem a Rakouskem, kde lidi motivuje k dojíždění vyšší úroveň platů na druhé straně hranice.

Dojíždí pětina lidí

„Podle nedávno zveřejněných údajů každodenně dojíždí do práce přibližně milión lidí, což odpovídá pětině populace v produktivním věku. I když na náš server chodí převážně lidé, kteří práci hledají, překvapilo nás vysoké procento těch, kteří jsou ochotní za prací cestovat – neochotu dojíždět vyjádřilo jen 12 procent respondentů,“ uvádí ředitelka portálu Zuzana Lincová.

Situaci podle ní ale nelze paušalizovat – ve velkých centrech cestuje každodenně většina lidí, v těch menších je naopak ochota dojíždět malá, na venkově je to pak často jediná možnost.

Někdy preferují zahraničí

Unikátní situace je v příhraničí s Německem a Rakouskem, kde lidi motivuje k dojíždění vyšší úroveň platů na druhé straně hranice. Obecně lze říci, že lidé jsou spíše ochotní jít za vidinou lepšího výdělku do zahraničí než dojíždět do jiného města nebo dokonce kraje v rámci republiky.

„Vysledovali jsme také určité lokální paradoxy. Zatímco ve Středočeském kraji jsou lidé poměrně zvyklí za prací cestovat, v Moravskoslezském kraji je ochota dojíždět velmi nízká. A to bychom očekávali, že v regionu s vysokou nezaměstnaností to bude naopak,“ připomíná Lincová.

Vstřícní k dojíždění jsou obyvatelé Zlínského kraje a Vysočiny, ale také například lidé z Pardubic, kteří mají velmi dobré spojení s Prahou.

Reklama

Související články

Lokalita je při hledání práce důležitá

Rozhodujícím faktorem při výběru zaměstnavatele je pro 80 procent lidí pracujících v hlavním městě lokalita kanceláří. Naprostá většina zaměstnanců dává...

Výběr článků

Načítám