Hlavní obsah

Vzdělávání zaměstnanců má zelenou

Právo, kil

Od pondělí 20. března mohou zaměstnavatelé žádat o příspěvek v rámci projektu „Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců II“ (POVEZ II). Příspěvek ve výši až šest miliónů korun ročně mohou získat zaměstnavatelé, kteří se rozhodnou investovat do odborného rozvoje svých pracovníků. Do projektu se mohou zapojit i osoby samostatně výdělečně činné - jak se zaměstnanci, tak bez nich.

Foto: Jan Handrejch, Právo

O přiznání příspěvku a jeho výši rozhoduje konkrétní krajská pobočka úřadu práce.

Článek

Cílem projektu je udržení a zvýšení konkurenceschopnosti a adaptability firem díky vyšší profesní kompetenci jejich zaměstnanců. Přidanou hodnotou projektu má být podpora vzdělávání zaměstnanců nad 54 let, kteří jsou vzhledem ke svým zkušenostem významným přínosem pro pracovní týmy v organizaci.

V rámci projektu POVEZ II podpoří Úřad práce ČR akreditované i neakreditované kurzy a odbornou jazykovou výuku v minimálním rozsahu 40 hodin na jednoho účastníka.

Pozitivní dopad na podnik a zaměstnance

Výjimku v tomto ohledu tvoří odborné technické vzdělávání a vzdělávání řidičů (kurzy zaměřené na získání řidičského oprávnění skupiny C, E, T včetně profesního průkazu, obsluhy vysokozdvižných vozíků a CNC strojů nebo získání svářečského průkazu). Na vzdělávání v tzv. měkkých dovednostech už nebude úřad v rámci projektu finančně přispívat.

O přiznání příspěvku a jeho výši rozhoduje konkrétní krajská pobočka úřadu práce. Při posuzování žádostí bere mimo jiné v potaz, jestli poskytnutá podpora pomůže zlepšit situaci na konkrétním trhu práce či zda bude mít vzdělávání pozitivní dopad na podnik i samotného zaměstnance.

Reklama

Související články

Firmy musí investovat do vzdělání

Nová studie nadnárodní společnosti Accenture Strategy, která byla zveřejněna u příležitosti Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu, upozorňuje, že...

Výběr článků

Načítám