Hlavní obsah

Všechny zdravotní sestry by měly dostat přidáno o dva a půl tisíce korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Slíbené zvýšení platů o 2500 korun by měly dostat všechny sestry, ve fakultních nemocnicích, v nemocnicích krajů, akciových společnostech a soukromých nemocnicích i sestry v zařízeních sociální péče. Na jednání zdravotnické tripartity to potvrdila ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Článek

Peníze od zdravotních pojišťoven stačí podle ní na polovinu až tři čtvrtiny tohoto navýšení a je zodpovědností managementů nemocnic, aby našly dodatečné zdroje.

"Je to poprvé, kdy navýšení platů sester je provázeno finančními prostředky. Já si nedovedu představit, že by ministerstvo poskytlo navýšení v plné výši a poskytovatelé, kterým zdravotničtí pracovníci chybějí, by pouze převedli tyto peníze na účty svých zaměstnanců," prohlásila ministryně.

Podle Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) by nemocnice potřebovaly od pojišťoven navíc tři miliardy, aby mohly zvýšit všem sestrám platy o 15 procent. Ze slíbené 1,2 miliardy mohou navýšit platy jen o 1500 korun. Tisícovku pro každou sestru musejí najít ředitelé v rozpočtech nemocnic.

Některé nemocnice budou mít s navýšením potíže

Na to ale má jen část nemocnic, většina žádné rezervy nemá, případně se dokonce potýká s dluhy. Jejich ředitelé soudí, že peníze, které dostanou od pojišťoven navíc, by měly jít na úhradu dluhů.

"Očekávám, že management se k tomuto úkolu přihlásí, protože je to i v jeho zájmu, a to je poskytování zdravotní péče. Bez zdravotnických pracovníků ji totiž poskytovat nemohou," zdůraznila ministryně.

Předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger vyjádřil uspokojení nad tím, že zvýšení se má týkat všech sester. Odbory se totiž obávaly, že je dostanou jen některé.

Fakultní nemocnice dostaly zvýšení příkazem od svého zřizovatele - ministerstva, kraje daly ministerstvu slib, že peníze sestrám také navýší. Ministryně vysvětlila, že navýšení od pojišťoven půjde všem zařízením, ale částky nebudou plošné, tedy nebudou všude stejné. Zadlužené nemocnice dostanou od pojišťoven více než zařízení s vyrovnaným hospodařením, nebo dokonce zisková zařízení.

Odboráři očekávají problémy zejména v krajských a soukromých nemocnicích a v zařízeních sociální péče, kde pracuje 40 procent všech sester, proto svolali dnešní tripartitu. Vladimír Kothera ze Svazu zdravotních pojišťoven novinářům potvrdil, že pojišťovny zařízením peníze vyplatí.

Zdravotní pojišťovny mají na navýšení připraveno 1,2 miliardy korun, tedy zhruba třetinu toho, co by podle AČMN měly mít. Rezervy má jen část nemocnic, většina je podle AČMN nemá, případně se dokonce potýká s dluhy. Jejich ředitelé soudí, že peníze, které dostanou od pojišťoven navíc, by měly jít na úhradu dluhů.

Situace sester není ideální

V Česku pracuje celkem 90 000 sester, z nich 37 000 v nemocnicích. Navýšení platů má zastavit odchody sester z nemocnic. Podle šetření České asociace sester chybí českému zdravotnictví až 6000 sester.

Průměrný plat sestry v nemocnici je 24 221 korun, ve fakultních nemocnicích, které se řídí státními platovými tabulkami, 27 000 korun, v akciových společnostech, kde tyto tabulky neplatí, 21 000 korun.

AČMN se zavázala, že její členské nemocnice použijí veškeré peníze navíc od pojišťoven na zvýšení platů. "Zatím žádné finanční prostředky navíc nepřišly. Zvýšit platy zdravotníků by tak zatím bylo možné jen z finančních prostředků určených pro pacienty. To AČMN musí odmítnout," sdělili dnes ČTK zástupci AČMN. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám