Hlavní obsah

Vlastní podnikání zvažuje třetina studentů

Novinky,

O možnosti podnikání po ukončení studia přemýšlí 35 procent studentů. Odvážnější jsou ti do 21 let, zejména muži. Nejatraktivnějším oborem pro podnikání jsou v jejich očích informační technologie a gastronomie. Vyplývá to z průzkumu mezi 787 studenty SŠ a VŠ, který pro společnost Raiffeisenbank zpracovala agentura NMS Market Research.

Foto: Milan Malíček, Právo

Palčivým problémem na začátku podnikání je jeho financování.

Článek

Podle České správy sociálního zabezpečení již sedmý rok v řadě (s výjimkou roku 2011) klesá počet živnostníků, pro které je podnikání jejich hlavní činností. Výrazné oživení nemusejí přinést ani současní studenti.

Podle průzkumu o podnikání uvažuje 35 procent dotázaných studentů, napevno rozhodnuto je ale jen šest procent z nich.

Financování z vlastních úspor

Palčivým problémem na začátku vlastního podnikání je jeho financování. Tři nejčastější způsoby, kterými studenti plánují financovat start podnikání, jsou vlastní úspory, příjmy ze zaměstnání a půjčka od banky, rodiny nebo známých. Půjčku od banky by ráda využila téměř čtvrtina dotazovaných.

Z vlastních úspor chce start financovat více než polovina studentů, druhá část (44 procent) plánuje využít výdělek ze zaměstnání. Mnohdy jde pochopitelně o kombinaci více způsobů.

„Začínající podnikatelé nemohou doložit pravidelný příjem. Získání půjčky je pro ně proto obtížnější. Přesto však ročně evidujeme desítky začínajících podnikatelů, kterým úvěr poskytneme už v začátcích podnikání,“ vysvětlil Jan Pari z Raiffeisenbank.

Podnikat chtějí spíše muži

Větší zájem o podnikání projevili mladší studenti v kategorii 18 až 21 let (42 procent), o něco méně studenti ve skupině 22 až 25 let (30 procent). Za nejatraktivnější obor pro vlastní podnikání považují informační technologie. Jako další uvedli gastronomii, ekonomické, zdravotnické a technické obory.

Větší odvahu navíc ukázali muži, 44 procent podnikání zvažuje, u žen je to pouze 28 procent. Praxe přitom svědčí o opaku, podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) založilo firmu v roce 2016 dvakrát více žen než mužů.

„Zatímco do roku 2010 válcovali muži co do počtu nových živností ženy, v posledních letech je trend přesně opačný,“ uvedl předseda AMSP ČR Karel Havlíček. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Letní stáže jsou pro studenty užitečné

Stovky letních stáží na různých pozicích a v různých městech aktuálně zdarma nabízí projekt Cesta pro mladé, který má studentům pomoci získat vědomosti...

Výběr článků

Načítám