Hlavní obsah

Více než polovina studentů se nedostatku praxe nebojí

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plných pětapadesát procent studentů se nebojí nedostatku praxe při hledání svého budoucího zaměstnání. Po škole je však může čekat šok. Vyplývá to z nedávného průzkumu na serveru vyplnto.cz

Foto: Profimedia.cz

Absolventi si ze svých studií odnášejí mnohdy pouze teoretické znalosti a praxe nebo nějaké zkušenosti jim chybějí.

Článek

Veřejný průzkum zjišťoval u mladých lidí, jak se staví k placeným neodborným brigádám oproti finančně nehonorovaným stážím, které poskytnou odbornou praxi do budoucna. Podle výsledků téměř 88 % dotázaných studentů vysokých, vyšších odborných a středních škol vyhledává pracovní příležitost během prázdnin, přičemž přednost dávají placené brigádě.

Počet mladých na Úřadu práce roste

Prázdninovým přivýdělkem formou brigády se snaží řešit problém i čerství absolventi škol, kteří nemohou najít práci. Jen v červenci totiž vzrostl celorepublikově počet přihlášených absolventů škol a mladistvých na úřadech práce o 2 246 osob a po letních prázdninách lze očekávat další nárůst tohoto čísla.

Trh je vysoce konkurenční

„Pracovní trh je v současné době opravdu vysoce konkurenční prostředí. Studenti a absolventi si navíc ze svých studií odnášejí mnohdy pouze teoretické znalosti a praxe nebo nějaké zkušenosti jim chybějí. Tito mladí lidé pak mívají větší problém uplatnit se na trhu práce.“ říká Viktor Najmon, vedoucí oddělení trhu práce a analýz Generálního ředitelství Úřadu práce.

Peníze jsou na prvním místě

Jak dokazují výsledky průzkumu, studenti si těžkou hlavu se svým budoucím uplatněním nedělají a dávají přednost neodborným brigádám. Vede je k tomu především snaha o vylepšení neuspokojivé finanční situace. Výsledky průzkumu hovoří o tom, že až 90 % studentů dochází na brigádu za účelem finančního přivýdělku a jen pouhých 47 % i z důvodu získání praktických zkušeností.

Právě potřebná praxe ale mnohým uchazečům o práci schází a 91% dotázaných přiznává, že stáž v odborné firmě může být pro jejich další profesní život užitečnější než placená brigáda mimo obor.

Pomoc nabízí projekt Stáže ve firmách

Na problém nezaměstnanosti a nedostatku praxe jako překážky při hledání zaměstnání se zaměřuje i příspěvková organizace ministerstva práce a sociálních věcí, Fond dalšího vzdělávání. Ten poskytuje uchazečům o zaměstnání možnost získat potřebnou praxi prostřednictvím projektu Stáže ve firmách – vzdělávání praxí, který už zprostředkoval téměř 3 700 stáží po celé České republice. Více informací a možnost nezávazné registrace je na www.stazevefirmach.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám