Hlavní obsah

V Ostravě za dva měsíce hromadně propouštělo osm firem

Ostrava

Hromadné propouštění oznámilo v Ostravě během února a března celkem osm firem, odejít z nich má 370 pracovníků. Důvodem je především světová hospodářská recese. Celkem 90 lidí již propustila firma ŽP Tažírny trub Svinov, která kvůli nedostatku zakázek zastavila poslední březnový den výrobu. Uvedla to mluvčí ostravského úřadu práce Svatava Baďurová.

Foto: Právo

Dalších téměř čtyři sta lidí na Ostravsku míří na úřad práce.

Článek

Ostravské tažírny trub, odkud na konci března odešlo 90 ze 144 zaměstnanců, oznámily hromadné propouštění úřadu v únoru. Se stejným záměrem se na ostravský pracovní úřad obrátily v únoru celkem čtyři podniky, které chtějí propustit 201 zaměstnanců. V březnu pak posbíral úřad další čtyři oznámení, zejména od menších firem z oblasti zpracování kovů. V těchto případech se hromadné propouštění podle Baďurové dotkne 170 zaměstnanců.

Tažírny trub propustí další zaměstnance ke konci dubna a ponechají si jen deset lidí. Provoz bude zakonzervován a areál bude sloužit jako sklad. Poklesu odbytu kvůli krizi musel ostravský výrobce tažených ocelových trubek a trubkových oblouků čelit už v posledních měsících minulého roku, letos se situace na trhu dále zhoršila. Podnik čelil existenčním problémům již v roce 1996, kdy zaměstnával 300 lidí. Historie výroby trubek ve Svinově sahá podle Práva do roku 1893.

Míra nezaměstnanosti v regionu nyní vlivem hospodářské krize rychle stoupá. Na konci února dosahovala v Moravskoslezském kraji 10,5 procenta, což je stejně jako před dvěma lety v srpnu. Úřady práce v kraji během ledna obdržely oznámení o hromadném propouštění od 24 firem, které se týká 1761 lidí. V únoru na severu Moravy ohlásilo hromadné propouštění 12 zaměstnavatelů, což bude znamenat ztrátu místa pro celkem 560 lidí. Krajské údaje za březen zatím nejsou k dispozici.

Reklama

Související témata:

Související články

Českolipský Protool zachrání práci 80 lidem

Jen čtyři dny v týdnu bude od dubna vyrábět společnost Protool (dříve Narex) v České Lípě. Výrobce elektrického ručního nářadí zavádí zkrácenou pracovní dobu...

Na Liberecku skončí kvůli recesi továrna

V Raspenavě na Liberecku skončí v polovině roku továrna Steinel Elektronik se 176 zaměstnanci. Mezinárodní společnost Steinel přestěhuje výrobu horkovzdušných...

Výběr článků

Načítám