Hlavní obsah

V lesnictví chybí tisíce dělníků. Lesy ČR chtějí pomoci učilištím

– Hradec Králové

Podle státního podniku Lesy České republiky chybí v lesnictví v současnosti tisíce dělníků. Lesnické firmy a vlastníci lesů shánějí kvalifikované operátory těžebních strojů, dřevorubce, lidi na odvozní soupravy i dělníky na pěstební práce a školkařství. Lesy ČR proto chtějí pomoci lesnickým učilištím finančně i s propagací oboru.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V roce 1990 v lesnictví pracovalo na dělnických pozicích 58 tisíc lidí. „Dnes je v zaměstnaneckém poměru v lesnictví na dělnických pozicích 13 tisíc lidí. Další tisíce v lesích pracují jako živnostníci,” uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Negativa při zaměstnávání cizinců

Chybějící české pracovníky mnohdy nahrazují zahraniční dělníci z východoevropských zemí. To s sebou nese i negativa. Řadu případů zaměstnávání cizinců v minulých letech řešila policie, a to kvůli jejich zneužívání a vykořisťování.

Lesy ČR přiznávají, že práce v lese je riziková, nebezpečná a nepatří k finančně nejatraktivnějším. „Kvalitní operátoři si ale peníze vydělají a řada schopných lidí upřednostní práci v přírodě před továrním pásem,” podotkl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Smlouvy se školami

Lesy ČR chtějí pomoci vzbudit zájem žáků základních škol o studium na lesnických učilištích. Nutné je podle Szóráda také stanovení jasné koncepce podpory technických oborů v regionech.

„Jde nám o jednotný přístup k akreditaci oboru lesní mechanizátor. Některé kraje jej dnes dokonce nepovažují za technický obor. Ten je pak podfinancovaný a zároveň ekonomicky náročný,” vysvětlil.

Státní podnik již podle Jouklové uzavřel se školami rámcové smlouvy na zajištění praxí. Podnik chce také úhradou evropského certifikátu práce s motorovou pilou podpořit nejlepší učně i své dělníky na lesních závodech, kteří stojí o zvýšení kvalifikace.

„Ministerstvo zemědělství loni investovalo bezmála pět miliónů korun do pomůcek využívaných ve třech lesnických školách - v Písku, Trutnově a Hranicích,” řekla Jouklová. Stejnou dotaci by měly školy dostat i v dalších pěti letech.

Podle Lesů ČR by měli se školami více spolupracovat i podnikatelé v lesnictví. „Pokusíme se najít cestu, jak zprostředkovat školám možné využití mechanizačních prostředků LČR i našich smluvních partnerů,” uvedl Szórád.

Lesy ČR mají vlastní těžařské kapacity jen na svých čtyřech lesních závodech. Drtivou většinu prací v lesích zadávají soukromým firmám prostřednictvím soutěží.

Sezónní pracovní místa

Od roku 2014 Lesy ČR vytvářejí sezónní pracovní místa pro nezaměstnané evidované na úřadech práce. Lidé čistí les a příkopy od odpadků, likvidují nepovolené skládky, čistí svodnice u cest, dělají různé pomocné práce.

Měsíčně si sezónní dělníci vydělají až 16 200 korun hrubého. Od března jich ve státní lesích pracuje 391. Dosud LČR do tohoto sociálního programu investovaly 58 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám