Hlavní obsah

V Česku se dobře žije, ale hůře pracuje

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští manažeři dokážou nejlépe spolupracovat v týmu, umí pohotově řešit problémy a výrazně se zlepšuje jejich odborná úroveň Odhalil to mezinárodní průzkum mezi 1000 zahraničními manažery působícími v regionu střední a východní Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Velice závažným problémem je mimo jiné složitá byrokracie.

Článek

Naopak nejhůře snášejí lokální působení zahraničních manažerů, neumí jednat se zahraničními partnery a nejsou pracovití. Pro celý tento region je velice závažným problémem vysoká míra korupce, nedostatečná orientace na zákazníka a složitá byrokracie.

V průzkumu realizovaném společností Target Executive Search, který proběhl v České republice, Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku, se osmdesát čtyři procent zahraničních manažerů shodlo, že v České republice se velice dobře žije, hůře však pracuje.

Cizí šéfy nechceme

Čeští manažeři si v porovnání s ostatními manažery v regionu vedou nejlépe v organizaci a efektivitě podnikání (40 %), jsou skvělými týmovými hráči (60 %), naopak výrazně zaostávají v orientaci na zákazníka (72 %) a v porozumění a komunikaci se zahraničními partnery (64 %).

Regionální průzkum realizovaný společností TARGET Executive Search ve spolupráci s GfK a CEU Business School navazuje na studii z roku 2009 a v mnoha aspektech potvrzuje zlepšení českých manažerů. Po šesti letech se v České republice výrazně zvýšila kvalifikovanost a zkušenost českých manažerů, zhoršila se naopak jejich jazyková úroveň a ochota tolerovat zahraniční manažery v místních pobočkách.

Celkově jsme třetí

Oproti slovenským manažerům jsou čeští manažeři kreativnější v řešení problémů, jsou zkušenější a jejich způsob komunikace je mnohem formálnější. Ženy jsou v porovnání s muži efektivnějšími manažery na Slovensku než v České republice. V obou zemích se výrazně zhoršila dynamika rozvoje podnikatelského prostředí a u managementu obou zemí je negativněji hodnocená pracovitost a smysl pro obchodování.

V celkovém hodnocení se Česká republika umístila na třetím místě před Maďarskem, Slovenskem a Bulharskem. Nejlepší hodnocení zaznamenali polští manažeři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám