Hlavní obsah

V České republice je jedna z největších poptávek po zaměstnancích v EU

BRUSEL

Česká republika v Evropské unii patří mezi země, kde zaměstnavatelé nejvíc shánějí pracovníky. Podobně jsou na tom Německo, Kypr a Nizozemsko. Naopak nízká poptávka po nových lidech je ve Španělsku a v Lucembursku. Vyplývá to ze zprávy o pracovním trhu Evropské unie ve druhém čtvrtletí letošního roku, kterou dnes zveřejnila Evropská komise.

Článek

V Česku ve druhém čtvrtletí činil podíl volných míst na celkovém počtu obsazených a volných míst 3,4 %. Meziročně přitom vzrostl o 0,7 %. Více pracovníků v EU poptávali zaměstnavatelé už jenom na Kypru, kde tento podíl činil 4,4 %. V Německu šlo o 3,2 %, v Nizozemsku 3,1 %. Naopak ve Španělsku nedosáhl ani jednoho procenta. Průměr za celou unii byl 2,1 %.

Česko bylo přitom ve druhém čtvrtletí jedinou zemí EU, kde poptávka po pracovních místech meziročně výrazně vzrostla. Na konci června se například počet volných pracovních míst v zemi meziměsíčně zvýšil o 537 na 151 881. Firmy z některých oborů si v ČR dlouhodobě stěžují na nedostatek zaměstnanců, jde například o strojírny, stavební firmy nebo dopravce.

Nezaměstnanost zřejmě poroste

Ve druhém čtvrtletí celkový růst míry zaměstnanosti v unii meziročně zpomalil na 1,3 %. I tak ale ve čtvrtině roku 2008 přibylo 2,9 miliónu zaměstnaných lidí. Celkem jich v téměř půlmiliardové unii bylo 227 miliónů.

Evropská komise ale zároveň podotýká, že se chýlí ke konci pokles míry nezaměstnanosti, který byl pro unii charakteristický v posledních letech. Ve druhém čtvrtletí se míra nezaměstnanosti v unii stabilizovala na 6,8 %. Hrozí přitom, že v dalších měsících poroste. V současnosti nezaměstnanost nejvíce ohrožuje Španělsko, které má největší míru v EU.

Mírný růst nezaměstnanosti kvůli oslabení růstu ekonomiky očekávají od příštího roku analytici i v Česku. V srpnu podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí její míra stagnovala na 5,3 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám