Hlavní obsah

V Česku chybí podle odhadů až 300 tisíc kvalifikovaných pracovníků

BRNO

V Česku nyní chybí podle odhadů Svazu průmyslu a dopravy přibližně 300 000 kvalifikovaných pracovníků, uvedl mluvčí svazu Milan Mostýn. Oficiální statistiky hovoří o 150 000 volných místech. Nedostatek hlásí společnosti ze stavebnictví, strojírenství, dopravy i dalších oborů. V ČR je přitom nyní asi 300 000 nezaměstnaných.

Článek

V ideálním případě by tak mohl najít zaměstnání každý, kdo je nyní v evidenci úřadu práce. To je však podle ekonomů nereálné. Část nezaměstnaných vůbec pracovat nechce a velká skupina lidí nemá potřebné vzdělání.

Právě nedostatek kvalifikovaných lidí je podle odborníků vedle silného kurzu koruny a legislativy jedním z důvodů, proč by mohli v příštích letech někteří investoři opustit Česko nebo alespoň své zdejší podnikání dál nerozvíjet. Podle svazu by měl v ČR vzniknout lepší monitorovací systém, který by poptávky podniků po zaměstnancích sledoval.

Měly by se na něm podílet úřady práce, Český statistický úřad, svazy podnikatelů i samotné firmy, míní Mostýn. „Nezbude zřejmě nic jiného, než aby stát sbíral podrobněji potřebná data. Dnes nemá ani stát ani firmy představu o tom, kolik pracovníků a v jakých oborech vlastně přesně chybí,” doplnil.

Kde zaměstnavatele tlačí bota?

Už dlouho se mluví o palčivé situaci ve strojírnách, stavebních firmách nebo u dopravců. Řidiče marně hledají logistické firmy i dopravní podniky.

„Jsou ale firmy, kde chybí velké množství lidí a úřady práce to ani neví, protože jim to zaměstnavatel neoznámí,” poznamenal Mostýn. Oproti tomu jsou firmy, které v posledních letech spíše snižují stavy. Týká se to hlavně textilního průmyslu nebo zemědělství.

Míra nezaměstnanosti v Česku podle srpnových údajů dosáhla 5,3 %. Analytici teď očekávají její mírné zvyšování.

Reklama

Výběr článků

Načítám