Hlavní obsah

Úřadu práce v Brně nechce nikdo šéfovat, přihlásil se jen jeden kandidát

– Brno

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vyhlásilo výběrové řízení na obsazení pozice ředitele brněnské krajské pobočky úřadu práce. Ta vznikne na základě nové legislativy od dubna s působností pro Jihomoravský kraj. O funkci ale prakticky nikdo nestojí.

Článek

Výběrové řízení je interní. Osloveni byli pouze ředitelé jednotlivých úřadů práce. Přihlásil se jen jeden kandidát, a to současný ředitel úřadu práce ve Vyškově a Brně Jan Marek. Potvrdila to tisková mluvčí MPSV Viktorie Plívová.

MPSV s vypsáním výběrového řízení čekalo, až parlament schválí nový zákon o úřadu práce. V současnosti v ČR existuje 77 samostatných úřadů práce s 250 pracovišti zaměřenými na zaměstnanost a se zhruba 400 pobočkami státní sociální podpory. Podle návrhu zákona vznikne pražské ředitelství úřadu práce, 14 krajských poboček a kontaktní pracoviště ve 226 pověřených obcích.

Brněnský úřad práce řídí od začátku října loňského roku dočasně ředitel vyškovského úřadu Jan Marek. Nahradil Jiřího Ukleina, který byl v polovině září odvolán pro dlouhodobé problémy s výstavbou nového sídla úřadu.

Marek je také jediným, kdo se do aktuálního výběrového řízení přihlásil. O tom, kdo bude pobočku řídit, chce MPSV rozhodnout v nejbližších dnech. „Do konce tohoto týdne bude ustavena výběrová komise,“ uvedla Plívová. Budou ji tvořit náměstci ministra Vladimír Šiška a Karel Machotka spolu se třemi nezávislými externisty.

Ministerstvo podle Plívové k internímu výběrovému řízení přistoupilo zejména z toho důvodu, že vzhledem k změnám ve struktuře úřadů práce považuje za prvořadé pověřit vedením lidi s detailní znalostí vedení a řízení úřadů. „Až v případě, že bychom neuspěli a v průběhu interních řízení nevybrali vhodné kandidáty, jsme připraveni tato výběrová řízení otevřít a hledat i vně úřadů práce,“ uvedla Plívová. I v takovém případě ale podle ní bude kandidát vybrán tak, aby mohl prvního dubna usednout v čele úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám