Hlavní obsah

Úřad práce posiluje a vrací se ke svému poslání

Novinky, kil

Během ledna až března 2014 absolvovali zaměstnanci personálně posíleného Úřadu práce ČR téměř 1 500 monitorovacích návštěv u zaměstnavatelů a na obecních úřadech. Smyslem setkání bylo opětovné nastavení a udržení osobnější komunikace, která existovala před nucenou reorganizací ÚP ČR v roce 2011.

Foto: Profimedia.cz

Spolupráce se zaměstnavateli je strategickým úkolem Úřadu práce ČR.

Článek

„Jedná se o lidi, kteří působí výhradně v terénu a komunikují nejen s uchazeči, ale také s místními firmami a samosprávou. V popisu jejich práce je individuální a aktivní přístup ke všem složkám trhu práce,“ vysvětluje ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková

Pracovníci úřadu se podle ní snaží jednak informovat partnery o nástrojích aktivní politiky zaměstnanosti (APZ), ale zároveň také získat co nejvíce informací o stavu a očekáváném vývoji zaměstnanosti v regionu, tedy o plánovaném propouštění či přijímání zaměstnanců.

Lepší informovanost zaměstnavatelů

„Hlavním přínosem této činnosti je fakt, že veškeré údaje se dostanou na stůl přímo jednotlivým zaměstnavatelům, kteří se tak dozvědí, co konkrétně mohou v rámci nástrojů APZ a projektů financovaných z Evropského sociálního fondu (ESF) využít. Získají tak informace, které obvykle nemají čas vyhledávat,“ dodává ředitelka krajské pobočky ÚP ČR v Příbrami Renata Malichová.

Daří se vytvářet nová místa

Nová praxe sklízí v regionech pozitivní ohlas. „Firmy oceňují, že naši pracovníci jsou ochotni za nimi přijít a seznámit je s možnostmi spolupráce a pomoci z naší strany,“ říká ředitelka Krajské pobočky ÚP ČR ve Zlíně Miriam Majdyšová.

Její slova potvrzují i rostoucí počty volných pracovních míst, která firmy přes Úřad práce ČR zveřejňují. Například ve Zlínském kraji si mohla tamní pobočka ÚP ČR během prvního čtvrtletí letošního roku připsat 390, v Olomouckém na 400 a v Jihomoravském 170 nových pracovních míst. Nárůst zaznamenaly i ostatní krajské pobočky.

Zájem je hlavně o technické profese

Zaměstnavatelé mají v současné době nejčastěji zájem o kvalifikované technické profese (např. nástrojář, obráběč, svářeč, obsluha CNC stojů, frézař), dále nabízejí místa ve službách, gastronomii, hotelnictví, zemědělství, stavebnictví, sociální oblasti a zdravotnictví, v obchodu či administrativě. Hledají také prodavače, uklízeče, řidiče nákladních automobilů či skladníky.

Pokud jde o nástroje v rámci aktivní politiky zaměstnanosti, v kurzu jsou hlavně společensky účelná pracovní místa, veřejně prospěšné práce či projekty financované z ESF. Obrovský ohlas sklízí například program „Odborná praxe pro mladé“.

Zájem je o rekvalifikace

Bodují i rekvalifikace. Tuto možnost využila firma Mubea Stabilizer Bar Systems, která potřebovala zajistit kurz na pozici strojírenského dělníka.

„ÚP ČR byl velmi vstřícný nejen při administrativní podpoře celého procesu, ale i při výběru kandidátů do kurzu. Po společné domluvě zorganizoval ve svých prostorách informační schůzky a předvýběr uchazečů. Jako vstřícný krok ze strany úřadu vnímáme i účast na zasedáních poradního sboru, kde můžeme spolu s ostatními významnými zaměstnavateli prodiskutovat situaci na trhu práce,“ shrnuje svou zkušenost vedoucí personálního oddělení společnosti Kateřina Krausová.

Bez zaměstnavatelů to nejde

„Spolupráce se zaměstnavateli je strategickým úkolem Úřadu práce ČR a důležitou součástí jeho poslání. Bez této aktivity bychom jen velice těžko řešili otázky spojené s registrovanou nezaměstnaností, resp. problematiku posilování zaměstnanosti jak na regionální úrovni, tak v rámci celé ČR,“ uzavírá ředitel Odboru trhu práce ÚP ČR Jan Karmazín.

Reklama

Výběr článků

Načítám