Hlavní obsah

Univerzita Karlova pořádá veletrh vědy pro firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na Univerzitě Karlově (UK) v Praze se 23. a 24. května koná veletrh vědy a inovací Via Carolina. Nabízí možnosti rozvoje spolupráce akademického výzkumu s podnikatelskou sférou. Firmám poskytne přehled využití výsledků výzkumu, přístrojů a poznatků vědeckých kapacit. Veletrh organizuje Centrum pro přenos poznatků a technologií UK, uskutečňuje se v pražském Karolinu.

Foto: Josef Horázný, ČTK

Univerzita Karlova - budova Karolina v Praze, pohled z Ovocného trhu

Článek

Akce zahrnuje bohatý doprovodný program s možností zúčastnit se například workshopu se zahraničním expertem pro oblast transferu technologií a přednášek o ochraně duševního vlastnictví.

Návštěvníci uvidí příklady výsledků výzkumu z akademického prostředí, které se uplatňují v praxi. Budou si moct osobně vyzkoušet praktické ukázky nových technologií a seznámit se s pracovišti na fakultách univerzity, která nabízejí příležitosti pro smluvní výzkum.

Nedostatečná spolupráce mezi podnikateli a VŠ

Na veřejných vysokých školách vzniká více než 60 procent vědeckých výsledků. Spolupráce mezi podnikateli a veřejným výzkumem, tedy vysokými školami a akademickými ústavy, je ale stále nedostatečná, a to i přesto, že ji podporuje stát.

Podle Analýzy stavu výzkumu, vývoje a inovací v ČR za rok 2015 nemají podnikatelé k veřejnému výzkumu důvěru a nejsou motivovaní, aby zvýšili svůj kapitál.

Podnikatelské zdroje byly přitom pro tuzemský výzkum v minulých letech nejvýznamnějším zdrojem peněz. Podle údajů Českého statistického úřadu celkové výdaje na tuzemský výzkum a vývoj v posledních letech rostou, v roce 2015 dosáhly 88,7 miliardy korun. Více než polovinu do výzkumu investovaly podniky, zhruba třetina šla ze státního rozpočtu, zbývající část z peněz Evropské unie.

Soukromé výdaje rostly v předešlých letech rychlejším tempem než výdaje ze státního rozpočtu. Rostly i počty lidí, kteří pracují ve výzkumu, loni poprvé překročily stotisícovou hranici. Rostoucí trend vykazují i počty výsledků výzkumu a vývoje, podíl aplikovaných výsledků ale zůstává nadále nízký, pouze 12 procent.

Reklama

Související články

Firmy hledají techniky přímo na univerzitě

Potenciální zaměstnavatelé mají zájem o studenty i absolventy Fakulty stavební ČVUT v Praze. Až do loňského roku fakulta vyvěšovala doručené inzeráty na práci...

Výběr článků

Načítám