Hlavní obsah

Udržení starších lidí v práci prospěje i mladým

Udržení starších lidí v práci prospěje celé ekonomice, a povede tak k vytváření většího počtu pracovních míst i pro mladší ročníky. Uvádí to podle serveru BBC zpráva Ros Altmannové, kterou britská vláda pověřila studiem problémů starších zaměstnanců.

Foto: Profimedia.cz

Udržení starších lidí v práci je spojeno s rostoucí zaměstnaností a mzdami pro mladé.

Článek

Studie Altmanové vyvrací často tradovaný omyl, který spojuje nedostatek pracovních míst pro mladé s delším působením starších lidí v zaměstnání.

Rok práce navíc by zvedl ekonomiku o procento

Kdyby každý Brit pracoval o rok déle, zvýšilo by to roční výkon ekonomiky o jedno procento, tedy zhruba 55 miliard liber (2,1 bilionu Kč)

"Vědecké a hospodářské doklady ukazují, že udržení starších lidí v práci je spojeno s rostoucí zaměstnaností a mzdami pro mladé a má daleko do toho, aby poškozovalo jejich pracovní vyhlídky," uvedla Altmannová.

Víc peněz na utrácení

Ekonomové se už dlouho shodují na tom, že tam, kde starší zůstávají v práci déle, mají více peněz na utrácení. Více peněz v ekonomice vede k posílení jejího růstu, což vytváří nová pracovní místa pro všechny. Běžný názor, podle něhož staří "zabírají místa" mladým, je jednou z verzí "klamu nulového součtu", což je mylný předpoklad, že velikost ekonomiky nebo počet pracovních míst je jednou daný "koláč", takže zisk jednoho je ztrátou pro druhého.

Imigranti úbytek nevyřeší

Altmannová upozornila na to, že pokud budou lidé nad 50 let opouštět pracovní sílu stejným tempem jako dosud, bude Británie v dohledné době trpět závažným nedostatkem pracovních sil v řadě oborů. Vzhledem ke stárnutí populace bude do roku 2022 v Británii ve věkové skupině od 16 od 49 let o 700 000 lidí méně než dnes a imigrace nebude schopna tuto ztrátu nahradit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám