Hlavní obsah

Učedníků ubývá i přes stipendia kraje

Právo, Radek Plavecký

I přes finanční lákadla a vyplácené stipendium ve výši téměř milión korun na některých učebních oborech na středočeských učilištích na nich ubylo žáků. Kraj podporuje tři desítky oborů, které jsou nejžádanější na trhu práce, ale studentů je na nich znovu méně.

Článek

Zatímco v prvním ročníku loňského roku na nich studovalo 1079 dětí, letos je to téměř o šedesát méně. „Po jednom roce nelze hodnotit účinky stipendia, navíc jsme zjistili, že mnoho žáků a rodičů o tom vůbec neví,“ uvedl středočeský hejtman David Rath (ČSSD).

Přibylo žáků například v oborech zahradnické práce, potravinářská výroba či řezník, ale výrazně ubylo zedníků, strojních mechaniků či lakýrníků. Kvůli nezájmu o učební obory, jež jsou žádané na pracovním trhu, chystá kraj další kampaň pro jejich podporu.

Kromě stipendií, která byla nově zavedena  od tohoto roku a na nichž kraj vyplácí tisícovce studentů 300 korun měsíčně, bude na základních školách šířit letáky podporující vybrané učební obory. Nebudou chybět ani billboardy a brožury a také dotace pro některá učiliště na rekonstrukce učeben a dílen nebo na pořízení nového moderního vybavení a nejrůznější vzdělávací kurzy. Tato kampaň by měla odstartovat hned na počátku příštího roku.

Podle vedení kraje najdou v mnoha řemeslných oborech žáci lepší uplatnění, než když vystudují střední školu.

„Snaha dětí a jejich rodičů je jít na školu, mít maturitu a pak si najít dobře placené místo, ale v mnoha oborech se řemeslník uplatní mnohem lépe. Navíc některé děti ani nemají vlohy na studium, ale naopak jsou nadané pro nějakou práci, a přesto je rodiče tlačí na studium. Kromě toho řemeslo už nejsou jen špinavé stroje a fyzicky těžká práce,“ lákal na řemeslné obory radní pro oblast školství Milan Němec (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám