Hlavní obsah

Třinácté platy za rok 2008 vzrostly o šest procent na 14 600 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Takzvané třinácté platy vzrostly loni v porovnání s rokem 2007 o 5,7 % na 14 565 Kč. Tento benefit má zhruba 25 % zaměstnanců. Obecně platí, že čím větší firma, tím vyšší třináctý plat. Vyplývá to z průzkumu mezd a platů Merces, který analyzoval profese s více než stovkou respondentů. Celkem se průzkumu zúčastnilo 175 000 lidí, kteří pracují v ČR.

Článek

Nejvyšší třináctý plat dostali manažeři rizik v bankách, u nichž v průměru dosáhl 123 procent jejich průměrného měsíčního platu. Třináctý plat, který by převyšoval průměrný příjem, brali také konzultanti, projektoví manažeři, krupiéři v kasinech, správci počítačových sítí a výkonní a techničtí ředitelé. Ostatní profese se musely spokojit s příjmem nižším, než činí jejich průměrný měsíční výdělek.

Obsluha čerpacích stanic naopak na konci roku dostala nejnižší přilepšení. Jejich průměrný třináctý plat dosáhl necelé jedné čtvrtiny jejich měsíčního průměru. Pod třetinou zůstali také řidiči autobusů, výpravčí, operátoři strojů a zařízení, dlaždiči a pomocní pracovníci. Začínající finanční krize se na výši třináctých platů ještě neprojevila. V řadě firem je to totiž benefit, který je zakotven smluvně, obtížně se snižuje nebo ruší.

Pro všechny profese platí, že třinácté platy nedostali všichni. Například manažerů rizik s třináctým platem je jedna třetina, krupiérů deset procent. Konzultantů a webmasterů s tímto benefitem pak byla zhruba pětina. Například jen osm procent lidí na čerpacích stanicích dostalo třináctý plat, šéfkuchařů dokonce pouhá tři procenta.

Třináctý plat především u soukromých zahraničních společností

Výše třináctého platu závisí především na druhu zaměstnavatele. Dlouhodobě platí, že tento benefit přiznávají zaměstnancům především soukromé zahraniční firmy. Naopak domácí soukromé společnosti jsou na třinácté platy skoupé.

Soukromé zahraniční společnosti odměňují třináctým platem více než třetinu svých zaměstnanců. V průměru vyplácejí 19 315 Kč, což je zhruba 70 procent měsíční mzdy. Soukromé domácí subjekty, což jsou většinou menší a střední společnosti, přiznávají třináctý plat jen pětině svých zaměstnanců. Ti šťastnější od nich dostávají 13 171 Kč, což je 60 procent průměrné měsíční mzdy v těchto firmách.

Rozdíly panují i ve velikosti firmy, regionech a pohlaví

Rozdíl mezi velkými a malými firmami se stále prohlubuje. Zatímco velké vyplácejí v průměru výrazně vyšší mzdy, malé zaostávají jak ve výši těchto mezd, tak v četnosti benefitů, které se k daným pozicím váží. Obvykle jim už v odměňování čile konkuruje státní sféra. Co se týká třináctých platů, stát trochu pokulhává, neboť na konci roku přilepšuje necelé pětině lidí necelou polovinou průměrného platu.

Třináctý plat v Praze činí v průměru téměř 23 500 Kč, zatímco na Vysočině, v Karlovarském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji nedosahuje v průměru ani 11 000 korun.

Průměrné třinácté platy žen jsou nižší než u mužů. Zatímco muž bral v průměru 16 231 Kč, žena o tři tisíce méně. Podíl zaměstnanců, kteří dostali třináctý plat, se zvýšil ze 17 procent v roce 2007 na loňskou čtvrtinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám