Hlavní obsah

Temelínská Letní univerzita přilákala studenty

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes slunečné počasí, které lákalo k vodě, usedaly v srpnu dva týdny přes tři desítky studentů do lavic Školicího střediska Jaderné elektrárny Temelín. Elektrárna pro ně připravila už desátý ročník Letní univerzity.

Foto: Václav Brom

Před vstupem k reaktoru dostali studenti dozimetry.

Článek

„Studenti absolvovali přes tři desítky přednášek, navštívili reaktorový sál a další důležité části elektrárny, ale stačili ještě přitom ujet více než dvě stovky kilometrů na kole. Nabitý program denně začínal v osm ráno a končil zpravidla v sedm večer. Dvoutýdenní maratón pak uzavřel vědomostní test,“ popsal stručně, co vše účastníci Letní univerzity stihli, mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Dodal, že temelínští lektoři si pro ně na závěr nachystali 26 otázek týkajících se všech klíčových oborů jaderné elektrárny. Nejlépe si s nimi poradil Milan Lecián z třetího ročníku Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT Praha.

Možnost pozdějšího pracovního uplatnění

„Z prvenství mám samozřejmě velkou radost. Jsem rád, že jsem si za dva týdny něco zapamatoval. Zvlášť jsem se ale nepřipravoval, hodně mi pomohly znalosti ze školy. Dvoutýdenní pobyt byl ale vynikající. Ve škole sice bereme o jaderné energetice hodně věcí, ale představu o velikosti zařízení a technologie si člověk udělá jenom na místě,“ popsal své pocity a dojmy z letošní Letní univerzity Lecián.

Obdobně byl spokojený i student 2. ročníku VUT v Brně, Fakulty elektrotechniky a komunikačních médií Lukáš Svoboda, kterému se líbila už jaderná maturita, ale chtěl z Temelína vidět mnohem víc. Navíc je prý pro něj jako Jihočecha elektrárna jednou ze zajímavých možností budoucího pracovního uplatnění.

Studenti poznají budoucí prostředí

Ředitel jaderné elektrárny Bohdan Zronek je přesvědčen, že úspěšní studenti si zvyšují pravděpodobnost nalezení pracovního uplatnění v Temelíně, případně i v největší tuzemské energetické společnosti ČEZ.

„Velká část absolventů Letních univerzit dlouhodobě nachází ve Skupině ČEZ i v elektrárně Temelín uplatnění na různých pozicích. I díky programům, jako je Letní univerzita, nemusíme řešit problémy s nedostatkem techniků a studenti zase mají velkou šanci dopředu poznat prostředí, ve kterém by mohli v budoucnu pracovat. Čtrnáctidenní zkušenost jim může také pomoci zacílit jejich specializaci do konce studia,“ shrnul Právu přínosy Letní univerzity Zronek.

Informace přímo od zdroje

Podotkl, že k vysoké úrovni univerzity přispívá i každoroční účast předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové na závěrečném dnu, kde se studenty debatuje.

„Opravdu jsem žádný ročník nevynechala, ale je to spíš štěstí, i když se vždy snažím na besedu přijet. Je to totiž příležitost poskytnout studentům informace, k nimž se nemusí v rámci klasického studijního programu dostat, a pro mě naopak možnost poslechnout si, co si o nás myslí,“ zdůraznila Drábová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám