Hlavní obsah

Technohrátky úspěšně křísí technické obory

Právo, Zdeněk Seiner

Technohrátky, projekt na probuzení zájmu o technické studijní a učňovské obory, bilancoval svůj první ročník v Chrudimi na pohostinné půdě zdejší střední průmyslové školy.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

V dílnách a laboratořích chrudimské průmyslovky byli deváťáci brzy jako doma.

Článek

„Od května jsme navštívili deset středních škol, pozvali do nich a autobusy přivezli žáky 51 základních škol z celého Pardubického kraje a seznámili je s 41 učebními obory,“ shrnul jen v číslech projekt manažer Technohrátek Vladimír Zemánek.

Odchází nám generace odborníků technických profesí do důchodu a není za ně náhrada
Petr Klimpl

Slovy chvály nešetřila Jana Pernicová (ČSSD), náměstkyně hejtmana Pardubického kraje a radní odpovědná za školství. „Kraj podporuje technické obory a učňovské školství stipendiem, tento projekt je mimořádně úspěšný. Chceme ho opakovat, rozšířit a zapojit do něj víc zaměstnavatelů v kraji,“ řekla Právu Pernicová.

Odborníci odcházejí do důchodu

„Odchází nám generace odborníků technických profesí do důchodu a není za ně náhrada. Tento projekt výrazně napomáhá k tomu, tyto obory probudit,“ přikývl i ředitel Úřadu práce Pardubického kraje Petr Klimpl.

„Průměrný věk v oboru provozní chemik je v Pardubicích 58 let!“ doplnila Klimpla varovným číslem Pernicová. Potvrdila, že Technohrátky pokles zájmu o technické obory zastavily a trend se navzdory tomu, že ubývá dětí, obrací. „Určitě tomu Technohrátky přispívají, je to o něčem jiném než dny otevřených dveří,“ přikývla radní.

Ukázat dětem řemesla

„Smyslem našeho projektu je vtáhnout žáky devátých, případně osmých tříd do hry. Motivovat je, pobavit a dát jim možnost soutěžit. Kluci kolikrát ta řemesla na vlastní oči vidí poprvé v životě,“ vysvětlil úspěch Technohrátek Zemánek.

Projekt má úspěch

Projekt oslovil asi 1500 kluků z devátých a osmých tříd Pardubicka, především z venkovských škol. Spokojenost vládne i na desítce středních technických škol Pardubicka, které projekt hostily. „Jsou to profíci, kteří přesně vědí, jak se to dělat má,“ upřímně konstatoval ředitel chrudimské průmyslovky František Mihulka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám