Hlavní obsah

Tanečníkům po konci kariéry by měl pomáhat nadační fond

V Česku vzniká nadační fond, který by měl pomáhat tanečníkům po skončení jejich aktivní kariéry. Zakládají ho dvě profesní sdružení, která se věnují umělcům z oblasti klasického baletu i současného tance.

Foto: Profimedia.cz

Kariéra tanečního umělce je ve srovnání s protagonisty jiných uměleckých oborů velmi krátká.

Článek

Kromě poskytování informací a pomoci tanečníkům s rozjezdem jejich druhé kariéry by chtěli iniciátoři fondu ve spolupráci se státem nastavit speciální systém spoření. Fond by měl naplno fungovat od října.

Dlouhodobě neřešená situace

Podle člena správní rady Romana Vaška byla impulzem ke vzniku fondu dlouhodobě neřešená situace vyplývající z toho, že kariéra tanečního umělce je ve srovnání s protagonisty jiných uměleckých oborů velmi krátká a kromě vyučování mladých adeptů oboru příliš množností, jak se uživit, pro bývalé tanečníky není.

Poradenství a spoření

Zakladateli fondu jsou Taneční sdružení ČR a Vize tance. Hlavní nástroje nadačního fondu jsou podle Vaška dva. Prvním je poskytování poradenství a osvětová činnost na tanečních konzervatořích a v baletních a tanečních souborech. Tuto činnost by měl fond být schopen realizovat sám a financovat ji z darů, beneficí a grantů.

Druhá oblast je nastavení systému spoření. "Námi preferovaný model je ten, že tanečník během kariéry spoří přibližně 1000 až 2000 korun měsíčně a stát k tomu poskytuje příspěvek ve stejné výši. Zároveň dochází k mírnému úročení. Z našetřených peněz by bylo možné uhradit rekvalifikaci, kompenzovat propad v příjmu během přípravy na druhou kariéru nebo třeba pomoci při nastartování podnikání,“ uvedl Vašek

Důchod za výsluhu let byl zrušen

Povolání, která nelze vykonávat do věku, kdy vzniká nárok na odchod do starobního důchodu, se pokusila česká legislativa vymezit již dříve. Zavedením pracovních kategorií umožňovala některým zaměstnancům  odejít do předčasného důchodu. Druhou cestou byl důchod za výsluhu let, který se mimo jiné vztahoval na taneční umělce. Nárok na něj vznikal nejdříve po 20 letech činnosti a činil 50 procent průměrné mzdy. Byl zrušen v roce 1996.

Problematika druhé kariéry se řeší mimo jiné také u profesionálních sportovců. Tomu se v ČR věnuje Český olympijský výbor a některé nadace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám