Hlavní obsah

Studenti technických oborů si při výběru zaměstnavatele věří

Právo, Karel Kvapil

Výše mzdy, profesní růst a pracovní prostředí – to jsou podle průzkumu společnosti CA Technologies mezi studenty technických oborů rozhodující faktory pro výběr budoucího zaměstnavatele.

Foto: Profimedia.cz

Studenti architektury považují za prvořadé, aby výsledky jejich práce byly vidět.

Článek

Jaké jsou představy studentů technických oborů o jejich budoucím zaměstnání? Chtějí pracovat v české, nebo zahraniční společnosti? Mají obavy z nezaměstnanosti, nebo si na trhu práce věří? Na tyto a další otázky se ve svém výzkumu zaměřila společnost CA Technologies, která oslovila reprezentativní vzorek více než šesti stovek studentů z osmi nejvýznamnějších českých technických univerzit a vysokých škol.

Peníze jsou hlavní pro „dopraváky“

Na otázku, co je rozhodujícím faktorem při výběru budoucího zaměstnavatele, uvedla jedna třetina dotázaných, že je to výše mzdy (33 %). Jako druhý nejdůležitější faktor uvedli dotazovaní příležitost pro profesní růst a na třetím místě se umístilo celkové pracovní prostředí.

Nejdůležitější jsou platové podmínky pro studenty dopravních oborů (38 % z nich uvedlo, že je pro ně výše mzdy rozhodujícím faktorem při hledání zaměstnání), nejméně důležité pak pro studenty architektury (za hlavní je označilo pouze 26 %). Pro ty je spíše zajímavá možnost pracovat na něčem, co může lidem změnit život. Není proto překvapením, že to jsou právě studenti architektury, pro které je ze všech oborů nejdůležitější, aby výsledky jejich práce byly v reálném světě skutečně vidět.

Hranicí je třicet tisíc

Pokud jde o výši budoucí mzdy, plných 84 % studentů počítá s nástupním platem do 30 tisíc korun. Největší platové požadavky mají studenti informačních technologií, z nichž téměř pětina počítá se mzdou vyšší než 30 tisíc Kč měsíčně a pět procent dokonce s minimálně 50 tisíci Kč.

Představy o výši nástupní mzdy jsou napříč jednotlivými technickými obory víceméně obdobné. Nejkonzistentnější jsou ve své představě o budoucím platu studenti dopravy – téměř dvě třetiny z nich (63 %) počítají s tím, že se jim na výplatní pásce objeví částka mezi 20 až 30 tisíci Kč.

Nejde jen o finance

„V našem průzkumu zajímavě odpovídali studenti IT oborů, kteří se, ve srovnání se studenty ostatních specializací, při výběru zaměstnavatele daleko více zajímali o nové technologie, s nimiž by rádi pracovali (14 %). Studenti IT oborů rovněž častěji považují za důležitou práci v týmu (11 %),“ říká Eva Jiruše, HR manažerka společnosti CA Technologies v České republice.

Vysokou prioritou pro budoucí absolventy technických oborů je, podle jejích slov, možnost vidět výsledky své práce v reálné praxi. Třiaosmdesát procent dotazovaných studentů to uvedlo jako jeden z klíčových požadavků na svého budoucího zaměstnavatele.

Obavy nemají

Na otázku, zda se budoucí absolventi obávají uplatnění na trhu práce, čtvrtina studentů technických oborů (26 %) uvedla, že nikoli. Nejsebevědomější jsou studenti IT (33 % nemá vůbec žádné obavy), naopak nejvíc se obávají studenti dopravy (bez obav je pouze 16 % z nich).

Pokud by si studenti měli vybrat, zda by raději pracovali v české, či zahraniční společnosti, mírně převažuje mezinárodní firma (34 %) ve srovnání s lokální společností (26 %). U většiny studentů ale tento fakt nehraje při výběru zaměstnavatele žádnou roli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám