Hlavní obsah

Studenti si na veletrhu v Ostravě vybírali práci, brigády i stáže

Veletrh pracovních příležitostí Kariéra PLUS, který se v úterý 11. března konal v aule Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO), se setkal s velikým zájmem studentů a absolventů škol. Zástupci téměř stovky firem nabízeli zájemcům stáže, spolupráci na diplomových pracích, ale třeba i rovnou zaměstnání. Akce je podle organizátorů největším veletrhem pracovních příležitostí v Moravskoslezském kraji, kde činí aktuálně podíl nezaměstnaných 10,9 procenta.

Foto: Archiv VŠB-TUO

Pracovní příležitosti nacházeli na veletrhu především studenti končících ročníků.

Článek

Student VŠB-TUO Jan Lindovský uvedl, že pracovní příležitosti najdou na veletrhu především studenti končících ročníků. On sám už na minulých ročnících na Kariéře PLUS získal například tipy na brigády. "Největší přínos jsem viděl v tom, že si člověk rozšíří povědomí o firmách, které tu působí, o možnostech a pozicích, které hledají," řekl student, pro kterého byl veletrh přípravou na finiš studia a začátek pracovní kariéry.

Roční stáže v ČEZ

Specialistka pro nábor energetické společnosti ČEZ Martina Sýkorová prohlásila, že firma nabízí absolventům například roční programy zahrnující stáže na konkrétních technických i ekonomických pozicích. Studenti technických škol mohou absolvovat také letní univerzitu v jaderných elektrárnách v Dukovanech nebo Temelíně.

"To je čtrnáctidenní intenzivní stáž, kde se studenti dostávají do prostor, kam se běžný člověk normálně nedostane. A na základě toho se mohou rekrutovat talentovaní jedinci, kteří už v průběhu studia dostávají třeba stipendium," řekla Sýkorová. Podle manažera Skupiny ČEZ Pavla Puffa firma loni zaměstnala skoro 400 vysokoškoláků včetně absolventů bez praxe.

Angličtina stále bolavou patou

Personalista společnosti Bang & Olufsen, která v Kopřivnici na Novojičínsku vyrábí luxusní elektroniku, Radek Pavelka uvedl, že firma zaměstnává absolventy i z ostravských vysokých škol, se studenty spolupracuje na diplomových pracích nebo pro ně dělá exkurze. Jde o dánskou firmu, v níž se vyžaduje výborná znalost angličtiny, s čímž je ale podle Pavelky v moravskoslezském regionu problém.

"Jednou ze slabých stránek ostravských škol i téhle univerzity je to, že opravdu jen málo studentů umí mluvit anglicky. To je jeden z limitů, který se od roku 2004, kdy jsme sem přišli, za celých deset let nezměnil," řekl personalista.

Reklama

Výběr článků

Načítám