Hlavní obsah

Středoevropský trh práce se zotavuje

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Personální agentura Grafton Recruitment zveřejnila závěry své studie CEE Salary Guide 2015 (Průvodce platy ve střední a východní Evropě), která mapuje vývoj mezd v České republice, na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku. Výsledný přehled, který srovnává mzdy v klíčových oborech, ukazuje na pozitivní trendy a růst, ať už se týká pracovních pozic, nebo mzdových ukazatelů.

Foto: Profimedia.cz

Díky oživení průmyslu je silná poptávka po technických specialistech.

Článek

Ve všech čtyřech sledovaných zemích roste odměňování zaměstnanců v klíčových segmentech trhu.

Tahounem jsou sdílené služby

Hlavním tahounem růstu počtu pracovních pozic je ve střední Evropě pokračující expanze firem působících v oblasti sdílených podnikových služeb. Největší rozmach lze zaznamenat na českém a polském trhu, kde existuje silný nárůst poptávky po odbornících se specializací na finanční služby, jako například samostatných účetních, a IT profesionálech specializujících se na podporu informačních systémů, síťové technologie a správu databází. Důraz je přitom kladen na znalost cizích jazyků, které jsou v tomto segmentu klíčové. Na Slovensku je velký zájem hlavně o odborníky na správu aktiv a obchodování na kapitálových trzích.

Chybějí techničtí odborníci

Napříč všemi sledovanými zeměmi je díky oživení průmyslu silná poptávka rovněž po technických specialistech, inženýrských profesích a odbornících se zkušenostmi z řízení projektů. Nedostatek kvalifikovaných odborníků s praxí zlepšuje na trhu pozici i pro čerstvé vysokoškolské absolventy se znalostmi výrobních procesů, technologií, řízení kvality a logistiky. Rostoucí objem zakázek s sebou nese i poptávku po specialistech se středoškolským vzděláním, především pokud jsou dobře jazykově vybaveni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám