Hlavní obsah

Stipendia pro jaderné inženýry

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři studenti technických fakult získali stipendium z programu Vysokoškolák, po škole se stanou operátory Jaderné elektrárny Temelín. Šanci získat práci mají i další.

Foto: archiv ČEZ

Čtyři nováčci a jeden stávající stipendista se zúčastnili přednášky Dany Drábové.

Článek

Všichni čtyři noví stipendisté studují pátý ročník VŠ, jejich stipendium činí rovných 7 000 Kč měsíčně a mohou s ním nakládat podle svého uvážení. Nechybí jim studijní předpoklady, odhodlání, ani vytrvalost. Obstáli i v psychodiagnostických testech pro práci na jaderném zařízení.

Místo na ně čeká

Spolu se stipendiem byla čtyřem budoucím technikům zajištěna v Temelíně od září i pracovní pozice hned po skončení studia. „Oboustranný závazek pro mne znamená férovou dohodu, skvělou příležitost a jistotu do budoucnosti,“ usmívá se Martin Jelínek, který nyní studuje elektroenergetiku na Vysokém učení technickém v Brně.

Další stipendista, Adam Polák, se na budoucí profesi připravuje na Českém vysokém učení technickém v Praze. Má za sebou studijní pobyt ve Francii: „Získal jsem tam dobré zkušenosti, hlavně z laboratoře, ale domů jsem se vracel rád: naše jaderná fakulta má školní reaktor, a to je velká výhoda,“ usmívá se.

Techniku na ČVUT v Praze studuje i Jan Hejný, na VUT v Brně se jí věnuje čtvrtý stipendista, Adam Ocásek.

Rozšíření Temelína je šancí pro další

Výstavba 3. a 4. bloku Temelína znamená příležitost pro tisíce technicky vzdělaných pracovníků. Jenom s vlastním provozem vznikne okolo 500 nových pracovních míst. Techniků je v celé Evropě stále nedostatek. Energetici se je pro práci ve svých provozech proto snaží získat již během studií.

„Stipendijní program Vysokoškolák je určen pro posluchače technických fakult vysokých škol, ale zajímají se o něj i středoškoláci. To nás překvapilo a potěšilo. Proto jim nabízíme Jadernou nebo Energetickou maturitu, což jsou stáže zahrnující přednášky a odborné semináře. Jejich absolvování je první z podmínek pro zařazení do stipendijního programu,“ vysvětluje Pavel Puff ze strategického náboru Skupiny ČEZ.

Cestu do práce může otevřít i diplomka

Kromě stipendií, jež ČEZ poskytuje již čtvrtým rokem, si mohou studenti vybrat jedno z nabízených témat své závěrečné práce.

V loňském roce proběhla také virtuální soutěž o brigádu ve Skupině ČEZ. Zájemci v ní zábavnou formou plnili reálné i smyšlené pracovní úkoly a odpovídali na otázky spojené s energetikou. Nesoutěžní verzi programu si můžete vyzkoušet na http://apps.facebook.com/cez-brigada/

Reklama

Výběr článků

Načítám