Hlavní obsah

Stavebnictví se nevyhne snižování počtu zaměstnanců

PRAHA

Stavební firmy se v příštím roce kvůli dopadům finanční krize nevyhnou propouštění. Nebudou to však dramatické počty. Výpověď se navíc bude týkat především agenturních zaměstnanců a pracovníků s nízkou kvalifikací.

Článek

Všeobecně však ve stavebnictví stále přetrvává nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců a řemeslníků, řekl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Václav Matyáš. "Snižování počtu zaměstnanců se nevyhneme. Nepůjde však o nic dramatického," uvedl. Počet zaměstnanců ve stavebních firmách, které měly 20 a více zaměstnanců, klesl podle ČSÚ v říjnu meziročně o 0,5 procenta.

Nejvíce prý dopady krize v současnosti ohrožují výrobce stavebnin a společnosti zabývající se pozemním stavitelstvím. "Tam budou z hlediska zaměstnanosti nejvyšší problémy," řekl Matyáš. Do pozemního stavitelství patří například i výstavba bytů. Právě pozemní stavitelství podle nejnovějších údajů ČSÚ pokračovalo i v říjnu v dlouhodobém propadu. Podle Matyáše přitom v této oblasti působí až 90 procent firem sdružených v SPS. Pokles pozemního stavitelství tak vyvažuje pouze silná výstavba dopravní infrastruktury.

"Stále zůstává vážný problém s kvalifikovanou pracovní silou," podotkl Matyáš. Stavbaři se tak prý ani v budoucnu nevyhnou příchodu určitého počtu kvalifikovaných pracovníků ze zahraničí. Jejich počty se však podle šéfa svazu budou pohybovat maximálně ve stovkách, nikoli v tisících, jak ještě před rokem předpokládal.

Plán na řešení krize stavařský svaz má

Během ledna chce stavařský svaz zahájit jednání s předními developerskými firmami o opatřeních na zmírnění dopadů krize, která by společně předložily vládě.

SPS představil svůj vlastní plán boje proti dopadům krize ve stavebnictví již minulý týden. V případě poklesu příjmů státního rozpočtu by vláda neměla hledat úspory ve snižování objemu veřejných zakázek. V takové situaci by prý naopak měla připustit možnost překročení hranice rozpočtového schodku. Současně svaz varuje před krácením rozpočtů Státního fondu dopravní infrastruktury a Státního fondu rozvoje bydlení.

Stavbaři se dále domnívají, že pro zmírnění dopadů krize by měl stát například snížit daň z přidané hodnoty u stavebních prací. Pro oživení klesající bytové výstavby navrhují snížení daně z přidané hodnoty u bytových staveb a u oprav bytového a domovního fondu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám