Hlavní obsah

Slovník pracovních pozic: Mechanical and Electrical Manager

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovník pracovních pozic poradí všem uchazečům o zaměstnání, jak správně chápat význam názvů pracovních pozic, o jejichž obsazení zaměstnavatelé usilují. Nejen že se většina z nich uvádí v angličtině: jednotlivé firmy mají samy často rozdílné představy o náplni práce, takže běžný výkladový slovník moc nepomůže.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Tato pozice nemá v České republice dlouhou historii, avšak řada zahraničních developerů a generálních dodavatelů staveb ji již začíná zavádět na český trh. V podstatě lze říci, že pro nás je tato pozice kombinací manažera pro elektrotechniku a manažera pro technické zařízení budov. Avšak do jaké míry pozice inklinuje více k jednomu či druhému oboru, závisí nakonec vždy na požadavcích zaměstnavatele.

Mechanical and Electrical Manager má na starosti koordinaci a kontrolu profesí z oboru elektrotechniky a technického zařízení budov během celé výstavby developerského projektu. Kromě vedení stavby také zodpovídá za dodržování harmonogramu, kontrolu kvality a finančních toků, ale zároveň také vybírá vhodného dodavatele na jednotlivé části stavby.

Tento manažer se věnuje projektu již během přípravy projektové dokumentace, plánování a koordinace realizace, až po kolaudaci dostavěného projektu, včetně řešení reklamací a nedodělků. Vzhledem k tomu, že je to opravdu specialista pouze na elektrotechniku a technické zařízení budov, je dost časté, že pracuje současně na několika projektech.

Primárním požadavkem u této pozice je samozřejmě technické vzdělání a zkušenosti z obou zaměření. Pro konkrétnější představu uveďme termíny a zkratky, se kterými se v kontextu s touto pozicí často setkáváme.

Obor elektrotechniky pokrývá především znalost slaboproudu a silnoproudu. To zahrnuje rozvody elektřiny, trafostanice, napájecí systémy, svítidla, EZS (elektronické zabezpečovací systémy), EPS (elektronické protipožární systémy), SKV (systém kontroly vstupu), SHZ (stabilní hasicí zařízení), MaR (měření a regulace) a další zařízení, která vyžadují elektřinu.

Pro práci v této sféře je nezbytností ovládat vyhlášku 50/78Sb a to §6, §7, §8, §9 či §10 dle požadavků zaměstnavatele a náročnosti vykonávané činnosti. Co se týká kvalifikace, nejčastěji se setkáváme s požadavky na střední odborné či vysokoškolské vzdělání v oboru elektrotechniky.

V určitých pracích se elektrotechnika úzce prolíná s oborem technického zařízení budov (TZB), avšak tato disciplína je ještě obohacena o znalost VZT (vzduchotechniky), chlazení, topení a ZTI (zdravotechniky), což je voda a kanalizace. V tomto případě přichází nejvíce kandidátů z ČVUT, a to přímo z oboru Technického zařízení budov.

Kromě technické odbornosti a vhodného vzdělání se zaměstnavatelé zaměřují i na manažerské dovednosti, neboť profesionál na této pozici musí vést nejen vlastní podřízené, ale zároveň koordinovat subdodavatele. Schopnost vyjednávání a zastřešování smluvních vztahů je samozřejmostí.

Zároveň se od vhodného kandidáta očekávají výborné komunikační a organizační dovednosti, protože nemalou součástí práce je pravidelný kontakt s investorem, klienty a dodavateli. A v neposlední řadě je to dobrá znalost anglického jazyka, která je dnes už i v technických pozicích téměř nezbytností.

Mzdové ohodnocení se v závislosti na typu společnosti a senioritě pracovníka nejčastěji pohybuje od 60 000 do 80 000 Kč.

Veronika Kommer, Recruitment Consultant, divize Construction, Hays Czech Republic

Reklama

Související články

Slovník pracovních pozic: Merchandiser

Slovník pracovních pozic poradí všem uchazečům o zaměstnání, jak správně chápat význam názvů pracovních pozic, o jejichž obsazení zaměstnavatelé usilují. Nejen...

Výběr článků

Načítám