Hlavní obsah

Sklářští odboráři chtějí demonstrovat

– PRAHA

Odborový svaz pracovníků průmyslu skla a porcelánu chce 23. října od 11:00 demonstrovat před úřadem vlády. Důvodem jsou mzdy sklářů z uzavřených skláren Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou a Skláren Bohemia v Poděbradech ze skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT), jejichž výplata se podle odborářů zřejmě neuskuteční.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Účty firem jsou zablokované a na výplatu mezd s největší pravděpodobností nebudou peníze, řekl předseda odborového svazu Vladimír Kubinec.

Skupina firem kolem BCT je kvůli nedostatku provozního kapitálu od 22. září v insolvenčním řízení. Zatímco ve Sklárnách Kavalier v Zásadě a v novoborském Crystalexu se stále vyrábí, ve Světlé a v Poděbradech se už výroba zastavila a zaměstnanci jsou doma. Mluvčí skupiny BCT Karel Samec uvedl, že o prostředcích na výplaty mezd ve Světlé a Poděbradech majitelé společností jednají s bankami. V Crystalexu ale lidé své mzdy dnes dostali a také BCT a Sklárny Kavalier, které mají výplatní den v pátek, své zaměstnance vyplatí.

Pokud by i ve Světlé a Poděbradech lidé své mzdy dostali, je Kubinec připraven demonstraci odvolat. Je ale přesvědčen o tom, že peníze na mzdy nebudou. "Demonstraci jsme se rozhodli svolat až po volbách, protože z toho nechceme dělat politiku," vysvětlil odborář. Cílem demonstrace je prý upozornit veřejnost na přístup státu jako vlastníka k situaci ve sklářské skupině. Protest má také upozornit na špatné postavení zaměstnanců v insolvenčním řízení. "Nový insolvenční zákon posílil postavení věřitelů se zástavami, tedy především bank, na úkor ostatních věřitelů a zejména zaměstnanců," vysvětlil Kubinec.

Reklama

Související témata:

Související články

V Poděbradech se možná uzavřou sklárny

Lidé pracující v poděbradských Sklárnách Bohemia, jednom z největších zaměstnavatelů nymburského regionu, se bojí o místo. Místní pobočka je totiž součástí...

Výběr článků

Načítám