Hlavní obsah

Situace na trhu práce je mnohem výhodnější pro zaměstnavatele

Novinky, David Svatoš, manažer divize Spráce.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V současné chvíli zažíváme určité oživování trhu na poli personalistiky. Ovšem když hovoříme o oživování, je to hodně pozvolný proces.

Článek

Pokud byl propad na trhu okolo 30 – 40 %, současné oživení se pohybuje okolo 10% a v následujícím období to asi lepší nebude. Situace na trhu práce, kterou můžeme sledovat na pracovním portálu Spráce.cz, je v ohledu na výběrová kritéria zřetelně výhodnější pro zaměstnavatele, než pro kandidáty na volné pracovní pozice.

Staronový termín: efektivita práce

Každá společnost hledající zaměstnance důkladně a dlouho přemýšlí, zda se jí nábor nového zaměstnance vyplatí či nikoli. V současné době opět přichází na řadu termín „efektivita práce“. Firmy si pokládají stále častěji otázky: Potřebujeme daného člověka? Nedokáže jeho práci zastat nějaký současný zaměstnanec? Je projekt, na který potřebujeme člověka, životaschopný? Vyplatí se do něj investovat čas, peníze a lidské zdroje? Tyto otázky stále ještě slýcháme a slýchat je ještě nějaký čas budeme.

V tomto nejistém období většina společností zpřísňuje kriteria, podle kterých si kandidáty na nově obsazované pozice vybírá. Pokud jim dříve stačil člověk s ekonomickým vzděláním a se znalostí jednoho světového jazyka, v současné chvíli společnost očekává člověka, který má ekonomickotechnické vzdělání a znalosti minimálně dvou světových jazyků.

Zvýšila se ochota dojíždět za prací

Se zvyšujícím se počtem kandidátů na jedno obsazované místo rostou i nároky zaměstnavatelů. Je to logické – mohou si vybírat, tedy i zpřísňovat kritéria. Této změny si všimli i uchazeči na trhu práce. Kandidáti, kteří by ještě před dvěma lety necouvli ze svých požadavků a neodklonili se od svého oboru, jsou dnes ochotni se kvůli zajímavé práci (v podstatě ale kvůli jakékoli práci) učit novým věcem a přijmout zaměstnání i úplně mimo svůj obor. To platí dvojnásob u regionu. Ve své touze po zaměstnání jsou lidé mnohem ochotnější se přestěhovat nebo za prací dojíždět.

Další vliv současné doby je pro zaměstnavatele také pozitivní. Poměrně značně totiž klesla cena specializovaných pozic. Dříve bylo úspěchem přijmout kvalitního programátora třeba i za trojnásobek průměrné mzdy. V dnešní době se ceny na trhu práce těchto specialistů přiblížily běžnému průměru.

Plány na změnu místa se odsouvají

Možnostem na trhu práce je rovněž přímo úměrná snaha o udržení stávajícího místa ze strany zaměstnance. Tedy další bod, který je velmi pozitivní pro zaměstnavatele. Zaměstnanci se s vědomím o složité situaci na trhu práce snaží ve svém povolání dosahovat maximálních výsledků. Své plány na změnu pracovního místa mnohdy odsouvají na vhodnější dobu, kdy budou moci získat i výhodnější pracovní podmínky.

Avšak nehledě na situaci na pracovním trhu, kvalitních lidí není nikdy dost a zaměstnavatelé stále, v jakékoli době, rádi přijmou kvalitní, obětavé a loajální zaměstnance. Jak vidíme i na pracovním portálu Spráce.cz,poptávka po skutečných specialistech je neustále. Na www.sprace.cz je každý den aktualizováno na 10 000 pracovních míst. Navíc mohou kandidáti vložit životopis do databáze a zkusit štěstí. Pokud se budou prezentovat atraktivním životopisem, třeba si je nabídka práce najde sama.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám