Hlavní obsah

Reforma penzí by měla více pamatovat na ženy

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystaná důchodová reforma by měla zohlednit rozdílnou situaci žen a mužů. Pokud by se do povinné doby pojištění v budoucnu nezapočítávala doba studia či se jinak hodnotila doba péče o dítě, ženy by odcházely do penze i o několik let později než muži. Kvůli tomu, že navíc obvykle vydělávají méně než muži, mají i nižší penze. V důchodu jim pak víc hrozí chudoba.

Článek

Při příležitosti Dne rovnosti žen a mužů, který připadá na 19. června, to sdělila stínová ministryně pro ženu a rodinu za opoziční ČSSD Anna Čurdová.

Podle návrhu změn penzijního systému by se měla postupně posunout věková hranice pro odchod do důchodu na 65 let. Už nyní se každoročně zvedá o několik měsíců, a to na 63 let. Povinná doba pojištění by se měla prodloužit z 25 na 35 let. Čas studia by v ní již neměl být zahrnut. Lidé by ale měli mít možnost si za něj pojistné doplatit. Nyní se studium počítá jako doba plného pojištění. Péče o děti by měla být dál do doby pojištění zanesena, pojistné by ale platil stát. Vyměřovací základ pro odvody by se rovnal minimální mzdě.

"Kdyby se doby studia a péče o dítě nezahrnovaly do doby pojištění, která by byla 35 let, tak by ženy odcházely do důchodu nejdříve v 70 letech," podotkla Čurdová. O potomky totiž stále většinou pečují matky, na rodičovskou dovolenou odchází jen 1,35 procenta otců. Ženy v Česku pak studují stejně jako muži.

Důchody žen jsou o 20 procent nižší

Důchodový systém by měl ale podle Čurdové pamatovat i na to, že ženy mají v průměru o čtvrtinu menší příjem než muži. Pracují totiž na nižších pozicích či v oborech s menšími platy. Ale i za stejnou práci vydělávají ženy podle výzkumů méně než jejich kolegové. Kvůli nižším výdělkům pak mívají nižší penze. Průměrný starobní důchod mužů činil letos koncem března 9733 korun, u žen pak 7894 korun.

"Pokud jsou celý život příjmy poddimenzované a ženy za stejnou hodnotu práce berou o čtvrtinu nebo i o více nižší plat než muži a pokud se důchod bude dál vyměřovat stejně, tak se ženy dostávají na nižší příjmovou hladinu a ocitají se na hranici hmotné nouze," uvedla stínová ministryně.

Jedinou cestu ke srovnání výdělků je podle ní osvěta a vzdělávání. Věří, že ke změnám v Česku mohou přispět i zahraniční firmy, které zásady rovnosti dodržují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám