Hlavní obsah

První zájemce o práci se hlásil už hodinu po půlnoci

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Číšník, kuchař, řidič a administrativní síla – to jsou profese, o které měli lidé v lednu největší zájem.

Foto: Profimedia.cz

Poptávka po nové práci stále výrazně převyšuje její nabídku.

Článek

Podle aktuálních statistik inzertního portálu ANNONCE.cz téměř 50 procent lidí hledalo v lednu práci ve třech hlavních odvětvích, a to 25 procent v oblasti gastronomie, 13 procent v dopravě a 10 procent v administrativě. Poptávka po nové práci přitom stále výrazně převyšuje její nabídku.

Volných míst se nedostává

„Z interních statistik našeho inzertního serveru vyplývá, že 63 % inzerátů práci poptávalo a 37 % ji nabízelo. Převis zadané (tzv. pasivní) poptávky po práci nad nabídkou činil v druhém pololetí roku 2013 celých 31 %. V lednu jsme největší rozdíl mohli vidět v sekci zemědělství, lesnictví, vodní hospodářství, kde se na jedno volné místo hlásí až 5 uchazečů. Podobné to je i v kategorii administrativa. Zde na jednu nabídku práce čekají průměrně 3 zájemci,“ uvedl Petr Langer, produktový manažer segmentu práce na portálu ANNONCE.cz a dodal:

„Lidé s hledáním nové práce opravdu nezaháleli. První poptávku jsme zaznamenali již necelou hodinu po začátku nového roku.“

Pracovní příležitosti závisí na podnikatelích

Podle Langera lze v roce 2014 očekávat pozvolný pokles nezaměstnanosti. To samozřejmě souvisí s tím, jak bude politická reprezentace podporovat malé a střední podnikatele, kteří tvoří významnou část pracovních příležitostí a jsou velmi citliví na jakékoli daňové i legislativní změny. Podle nich pak následně rozvrhují své personální náklady. Dále se bude rozvíjet trend bezplatných stáží, o které jeví velký zájem i úřady práce a jsou populární v celé Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám