Hlavní obsah

Průměrná mzda v českých automobilkách přesahuje o pět procent jiná odvětví

Právo, ťas

Projekt Auta nás baví, který připravilo Sdružení automobilového průmyslu se zaměřením na podporu technického vzdělávání, prošel od svého spuštění řadou změn. Ve školním roce 2010/ 2011 se představuje v nové, modernější podobě. Nejlepším argumentem, proč se studiem připravovat na práci v tomto odvětví, je fakt, že automobilky a jejich dodavatelské firmy i v době krize platily zaměstnance lépe než většina ostatních podniků.

Foto: Cesar Ferrari, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Projekt je dlouhodobě zaměřen na podporu technických oborů a žákům devátých tříd, kteří se rozhodují o své budoucnosti, přináší každoročně především aktualizovanou databázi technických oborů na středních školách a učebních oborech.

Stěžejním komunikačním zdrojem jsou webové stránky www.autanasbavi.cz, které prošly výraznou úpravou a v letošním roce dostaly novou, modernější podobu. Nově byla vytvořena i rubrika pro učitele a rodiče, kde budou umístěny relevantní informace pro pedagogy a rodiče, kteří spolurozhodují o budoucnosti svých dětí. Pro děti zde nově vznikla např. videogalerie a samozřejmě nechybí přehled Dnů otevřených dveří či rady odborníků.

Nejen žáci devátých tříd, ale všichni milovníci aut a technických oborů se mohou stát nově fanoušky projektu Auta nás baví na Facebooku. Na fanoušky zde čeká řada videí, fotogalerie známých automobilek nebo pozvánky na Dny otevřených dveří.

Proč si vůbec zvolit technický obor

Automobilový průmysl a celkově technické obory nabízely i v době krize  poměrně stabilní zaměstnání s neustále rostoucí průměrnou mzdou. U zaměstnanců členských firem AutoSAP dosáhla v 1. pololetí roku 2010 výše 27 613 Kč, což je o 5,01 % (o 1318 Kč) více než tomu bylo za celý rok 2009.

Není to však jen mzda, ale i fakt, že se nacházíme v době technologického rozvoje a obory s technickým zaměřením budou stále více volat po řadách odborníků.

„Nejen nadprůměrné a meziročně rostoucí výdělky v automobilovém průmyslu, ale i okamžité uplatnění v průmyslových oborech s další perspektivou růstu, to jsou nejsilnější důvody, proč studovat technické obory,“ dodává ředitel sekretariátu AutoSAP a člen Akreditační komise pro vyšší odborné vzdělávání MŠMT Antonín Šípek

Reklama

Výběr článků

Načítám