Hlavní obsah

Projekt zvyšování kvalifikace Romů končí

BRNO

Brněnský IQ Roma servis v říjnu ukončí tříletý projekt, který měl za cíl zvýšit vzdělání a kvalifikaci Romů a zlepšit jejich sociálně ekonomickou situaci. Do projektu se zapojilo přes 2000 lidí, především mládeže ve věku 13 až 18 let.

Článek

"Jedním z cílů bylo udržet mládež co nejdéle ve vzdělávacím procesu, což se podařilo, protože 80 procent žáků devátých tříd zapojených do projektu si podalo přihlášku na střední školu a také na ni nastoupilo," řekla vedoucí pedagogického programu Veronika Vaňková.

Do projektu se zapojilo také více než 600 dospělých, kterým IQ Roma servis pomohl s hledáním volného místa a řešením právních vztahů. "Pětina uchazečů o práci na základě úspěšného zprostředkování nastoupila do práce a dlouhodobě si ji udržela. Vzhledem k tomu, že 90 procent klientů má pouze základní vzdělání, šlo především o úklidové práce, pozice na výrobních linkách nebo ve stavebnictví," uvedll manažer projektu Wail Khazal.

Po skončení projektu plánuje IQ Roma servis v listopadu vydat strategickou zprávu, která bude obsahovat návrhy možných systémových opatření, například v legislativě, které mohou snížit míru sociálního vyloučení Romů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám