Hlavní obsah

Projekt Rozjedu to! rozšiřuje podporu dětem z dětských domovů

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Rozjedu to!, který vznikl před dvěma lety v rámci spolupráce Nadace Terezy Maxové dětem a firmy Škoda Auto a.s. s cílem lépe motivovat děti ve věku 11 – 15 let žijící v dětských domovech k většímu důrazu na vzdělání a osobní rozvoj, dostal nový impuls. Díky nově zřízenému vzdělávacímu fondu obou institucí s rozpočtem 300 000 Kč mohou nyní čerpat pomoc během studií na střední škole i děti, které už věk patnácti let dovršily.

Foto: archiv Nadace Terezy Maxové dětem

Děti z dětských domovů během jedné z návštěv ve společnosti Škoda Auto.

Článek

Projekt Rozjedu to! se primárně zaměřuje na podporu dětí na druhém stupni základní školy, kdy se začínají aktivněji rozkoukávat, kde budou následně ve studiu pokračovat. Zajišťuje jim exkurze na reálná pracoviště a nabízí jim možnosti budoucího profesního uplatnění. Na projektu spolupracovala i společnost Seznam.

Poskytnou podporu srovnatelnou s rodinou

„Chceme jim dát maximum možností, které je podpoří v získání lepšího prospěchu, individuální péče i motivace. Zkrátka tak, jak by byly podporovány v rodině,“ uvedla ředitelka Nadace Terezy Maxové dětem, Terezie Sverdlinová.

Nový vzdělávací fond Škody Auto a Nadace Terezy Maxové dětem nabízí zlepšení podmínek ke studiu a zajištění materiálních potřeb nezbytných ke studiu. Je primárně určen pro děti, které se zapojily do projektu Rozjedu to! a nyní jsou již na učilišti či střední škole. Fond je však otevřen i dětem z domovů, které se projektu Rozjedu to! dříve neúčastnily a spadají do této věkové skupiny.

Nastartovat úspěšný začátek pracovního života

„Zřízení vzdělávacího fondu je pro nás přirozený krok navazující na dobré výsledky projektu Rozjedu to! Naším cílem je maximálně pomoci dětem v úspěšném začátku pracovního života. Projekt Rozjedu to! připravuje děti na výběr vhodného učiliště nebo střední školy, vzdělávací fond je pak bude podporovat během jejich studia.,“ uvedl Michal Kadera, ředitel vnějších vztahů Škoda Auto a.s.

Porozumět dětské duši

Současně se zřízením vzdělávacího fondu Nadace Terezy Maxové dětem vypracovala pro další ročník projektu také analýzu motivace ke vzdělání, která pracovníkům dětských domovů a všem, kteří s dětmi pracují, pomáhá nahlédnout do procesu zrodu dětské motivace a na faktory, které ji ovlivňují. Ve spolupráci s odborníky v oblasti dětské psychologie Ivanou Janišovou a Václavem Mrštíkem a s ředitelem dětského domova Husita v Dubenci Igorem Grimmichem tak vznikl jedinečný materiál, díky kterému je možné více porozumět dětské duši. „Chápeme, že motivace se nerodí jen tak. Je to křehká záležitost, s níž je potřeba pracovat citlivě,“ zdůraznil Igor Grimmich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám