Hlavní obsah

Pro přistěhovalce do EU se plánuje "modrá karta"

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise ve snaze přilákat do Evropské unie potřebné pracovní síly přijde s návrhem udělovat kvalifikovaným přistěhovalcům takzvanou "modrou kartu" - povolení k pobytu a práci. Inspirací pro tento nápad, který bude představen koncem října, je americký systém "zelených karet".

Článek

Evropská unie začíná čelit problému postupného stárnutí populace. Demografové navíc podotýkají, že tento trend bude v budoucnu stále palčivějším. Podle odhadů bude třetina lidí v EU v roce 2050 starší 65 let.

Nyní prý zhruba polovina kvalifikovaných přistěhovalců z Blízkého východu, Středomoří a severu Afriky končí v USA či Kanadě. Současně se však odhaduje, že EU naopak přijímá zhruba 85 procent těch, kteří nějakou vyšší kvalifikaci nemají. A právě na tato fakty by měl zmiňovaný systém reagovat.

"Musíme tato čísla zvrátit novou vizí," řekl ve čtvrtek Franco Frattini, který má v EK na starosti oblast vnitra a problematiku imigrace. Konkrétní návrhy byl měl představit 23. října. Podle něj začátkem roku 2006 bylo v EU 18,5 milionu legálních přistěhovalců, což představovalo asi čtyři procenta populace EU.

Legalizace práce, garance minimální mzdy

Podle informací, které zatím pronikly o "modré kartě" na veřejnost, by měl být jejímu držiteli umožněn pracovní pobyt v určitém členském státě po dobu dvou let s tím, že by bylo toto povolení obnovitelné. Po této době by se navíc mohl přemístit do jiné země EU.Cílem nemá být jen to přitáhnout potřebnou pracovní sílu, ale i zajistit, že přistěhovalci nebudou pracovat nelegálně za nižší než minimální plat, jak je tomu často v současnosti.

V problematice migrace musí s případnými rozhodnutími souhlasit všech 27 členských států. Dá se tak předpokládat, že nad návrhem bude probíhat dlouhá debata, neboť každá země řeší v otázce přílivu přistěhovalců poněkud odlišné problémy a má jiné priority.

Reklama

Související témata:

Související články

Ekonomové: hrozí nedostatek pracovníků

Nejčerstvější statistická čísla potvrzují obavy některých ekonomů, že českému trhu práce hrozí v nejbližší době spíš nedostatek pracovních sil než rostoucí...

Výběr článků

Načítám